10.000 ТОНА ПРОБЛЕМА ЗА ПАНЧЕВЦЕ

Србија је у оквиру процеса прилагођавања европским стандардима стигла до поглавља 27 – Животна средина. Упркос оцени Коалиције 27, чија је мисија праћење и доприношење овом процесу, да нема напретка у овом поглављу, као и да животна средина није приоритет Владе, стиче се утисак да је екологија ударна тема последњих месеци. Не толико напредак у овој области, већ супротно, назадовање у истој. Јавност је уздрмала вест о складиштењу 20 тона канцерогеног отпада у Обреновцу, а слична вест појавила се и у Панчеву.
Новосадска компанија „Промист“, купац Стакларе у Панчеву, у процесу је добијања дозволе за складиштење 10 хиљада тона потенцијално опасног вештачког ђубрива на овој локацији, и поред обећања локалне власти да до тога неће доћи. 36 тона амонијум нитрата и стабилизованог амонијум нитрата тренутно се налази у Стаклари, а 22.760 становника је потенцијално угрожено. У случају да ова материја дође у контакт са нечим запаљивим, дошло би до ослобађања отровног гаса – амонијака, као и азот диоксида и азот оксида. Напори опозиционих одборника у скупштини Панчева да се о овој теми дискутује, две недеље заредом циљано су осујећени од стране одборника владајуће већине, стога скупштинске расправе није било. Међутим, јавна расправа одржана 8. маја у организацији надлежне градске службе Одељења за ванредне ситуације и Секретаријата за заштиту животне средине, резултирала је кривичном пријавом Града Панчева против новосадске компаније.
Да ли је ова реакција грађана и надлежних служби Панчева корак у правом смеру ка европским стандардима? И колико је још оваквих потеза потребно да се коначно пробуди свест о важности здраве животне средине? Једно је сигурно, поред већ присутних еколошких проблема проузрокованих слабо регулисаним радом погона Рафинерије, Азотаре и Петрохемије, који се сви налазе у радијусу од 5 км од центра града, последња ствар која Панчевцима треба је још разлога за бригу по питању квалитета животне средине у овом граду.