НА ИВИЦИ ВАР-А

Фудбалску сезону 2017/18 у европским такмичењима, осим наставка доминације шпанских клубова, обележило је лоше суђење. Контроверзне одлуке током целокупног трајања Лиге Европе и Лиге Шампиона привукле су пажњу јавности и дале још један аргумент у корист увођења ВАР(видео ассистент реферее) технологије, система који исправља судијске одлуке. Овом технологијом управљају искусни асистенти који се налазе у посебној соби опремљеној компјутерима. У случају нерегуларности ови помоћници сигнализују главном арбитру на терену, који може да заустави игру и прегледа ситуацију на екрану поред терена или да донесе одлуку на основу њиховог савета.
Након полуфиналних двомеча сама игра пала је у други план, а главна тема били су арбитри Дамир Скомина и Џунејт Чакир. Њихове грешке коштале су Рому и Бајерн из Минхена проласка у финале. Меч који је уследио, био је најважнији у сезони, финале Лиге Шампиона у Кијеву, а човек који на њему дели правду могао би да буде кључна фигура. Та част припала је Милораду Мажићу и српском тиму. Навијачи су својевремено прогласили рођеног Врбашанина за најгорег судију на Светском првенству у Бразилу 2014. године након лошег издања у утакмици Португалија – Немачка. Од тада судио је финале УЕФА Суперкупа и Купа конфедерација, а приказани квалитет препоручио га је за овогодишњу финалну утакмицу Лиге Шампиона у Кијеву. Лоша репутација коју су стекли арбитри у овој сезони стварала је притисак пред овај меч. Утакмицу у Кијеву су обележиле грешке голмана Ливерпула, Лориса Каријуса, и невероватан гол Герета Бејла. Резултатом 3:1 Реал је освојио нову титулу, а о судијама није било ни речи, баш како и треба да буде. Екипа из Србије на челу са Милорадом Мажићем урадила је свој посао врхунски, и бар на тренутак вратила поверење у европске судије. Међутим, питање поверења у судијске одлуке остаје отворено.
Овогодишње Светско првенство у Русији биће прво на коме ће се користити ВАР технологија, а њега ће отворити домаћин Русија против репрезентације Саудијске Арабије и тако исписати историју. Наде навијача јесу да ће се избећи грешке попут Марадониног гола руком 1986. у Мексику или непостојећег гола Џефа Херста у финалу 1966. године који је донео пехар домаћину Енглеској на рачун Западне Немачке. Председник ФИФА Ђани Инфантино сматра да ће ова новина допринети преведнијем и транспарентнијем Мундијалу, а то могу да докажу претходна искуства. Ова технологија је први пут искоришћена у утакмици резервних екипа МЛС лиге у САД-у 2016. године, и након тога уведена у неке од најјачих лига укључујући италијанску Серију А, и немачку Бундеслигу у којима се користи успешно већ годину дана. У овом периоду доказала се као веома корисна, многе одлуке исправљене су после консултовања са ВАР системом, и само је питање када ће се стећи услови и ова пракса постати уобичајена.