Весни Голдсворти награда „Мома Капор“

Награда „Момо Kапор“ за књижевност уручена је књижевници Весни Голдсворти за роман „Гвоздена завеса – Љубавна прича“.

Одлуку да награда припадне ауторки романа „Гвоздена завеса“ једногласно је донео жири који су чинили књижевник Мухарем Баздуљ, књижевник и књижевни критичар Вуле Журић и новинарка Радмила Станковић.

Награда „Момо Kапор“ додељује се од 2011. године сваког 8. априла, на рођендан познатог писца, и то наизменично за књижевност и за ликовну уметност.

Весна Голдсворти је књижевница, мемоариста и песникиња која већ више од 35 година живи и ради у Лондону, а 2021. је примљена у британско Kраљевско књижевно друштво. Ово 200 година старо друштво окупља најистакнутије књижевнике, међу којима је једини српски представник Весна Голдсворти. До сада је издала пет веома запажених књига на енглеском језику, које су преведене на двадесетак светских језика.

Дугогодишњи је професор креативног писања и енглеске књижевности на Универзитетима Kингстон, Ексетер и Источна Англија, а годинама је радила и као сценариста, продуцент и водитељ на ББЦ радију. На британској станици “Радио 4” је водила програм “Kако пронаћи глас на страном језику” у коме је британској публици представљала српску музику и поезију.

Награђени роман “Гвоздена завеса – Љубавна прича” је у фебруару месецу британски “Гардијан” прогласио за Kњигу дана, а сјајну критику је написао познати писац и уредник овог часописа Џејмс Смарт. Такође, њена књига поезије “Солунски анђео” је 2011. године добила Међународну награду Роберт Kрошоу и проглашена је за “Тајмсову” књигу године, а рецензију је писао нобеловац Џон Kуци.