Умрежавање младих уметника на делу

Пројекаt „Умрежавање уметника“ који се изводи у винском подруму на адреси Карађорђева 3, одржаће се двадесет и шестог децембра по четврти пут.

На „Вечери синкретизма“ учествоваће студенти уметничких факултета, па ће тако посетиоци моћи да погледају изложбу слика и фотографија, краће пројекције филмова студената са ФДУ – а, и да уживају у звуцима класичне музике и поезије.

Главни иницијатор програма Марко Атанацковић, klavirстудент четврте године Факултета музичке уметности, каже да је идеја за повезивање уметника настала након што је погледао филм Вудија Алена „Миднајт ин Парис“ где главни лик путује кроз време и затиче се у друштву Пикаса, Далија и Хемингвеја.

„Као младом уметнику, циљ ми је да прикажем публици своје радове. Схватајући да је део те публике искључиво оријентисан ка уметности којом се бави, имао сам идеју да спојим уметнике из различитих сфера у једном простору. Тако имамо прилику да се међусобно дружимо, упознајемо друге видове уметности, сазнајемо једни од других и наравно, да сарађујемо у неком тренутку“, каже Атанацковић.gluma

По дефиницији, синкретизам је формирање теорије некритичким спајањем појмова, у овом случају спајање уметности и то студената са Факултета ликовних уметности, Факултета музичке уметности, Факултета примењених уметности, као и студената са Факултета драмских уметности. Глумци са ФДУ – а такође читају поезију и воде програм. Поред Марка Атанацковића, студента композиције који на састанку свира клавир, иницијаторке програма су и пијанисткиња Нина Мартиновић и Даница Бурић.violina

Циљеви пројекта „Умрежавање уметника“ су упознавање и повезивање младих из разних грана уметности, подстицање креативног импулса и сарадње међу уметницима као и упознавање са делима светске и домаће културе.

Сви заинтересовани за новогодишње „Вече синкретизма“ могу да посете овај пројекат на адреси Карађорђева 3 двадесет и шестог децембра. На последњем састанку у овој години биће пројектовано неколико студентских филмова, музике, фотографија, поезије и слика. Улаз је бесплатан за све посетиоце.

https://www.facebook.com/events/1528769667380107/

enoteka