УМЕТНИК ИЗА ШАНКА

Небојша Недовић (24) је млади, талентовани бариста. Он је наизглед само обичан бариста, међутим, црта по кафи од своје шеснаесте године. У почетку, каже да је то био само хоби, а данас добија бројне награде на такмичењима цртања по кафи широм света.

 

Како сте открили Ваш таленат?

Да будем искрен нисам ни знао да поседујем тај таленат док нисам и почео да се бавим тиме на свом првом послу. Када сам видео шта је све могуће направити од кафе и млека одушевио сам се. То је оно чиме ја желим да се бавим, да једноставно гледам како се људи одушеве сваки пут када им неко сервира кафу.

 

Који је био Ваш први цртеж?

Први цртеж је свакоме ко креће од самог почетка увек срце. Заправо то није личило на срце, али ајде да замислимо да јесте.

 

Колико је времена потребно да се направи сама фигура?

Све зависи. На то утиче и количина посла и времена, али се увек трудим да се посветим свакој кафи максимално. Отприлике ми је потребно два минута за неки јако захтеван цртеж.

 

Какви су заправо Ваши цртежи. Да ли цртате стандардне фигуре или су то искључиво озбиљни?

Искључиво озбиљне. Стандардне сам одавно и превазишао. Једноставно када однесете кафу и видите одушевљење сваког госта који одмах вади телефон како би усликао кафу са цртежом и поставио на Интернет, то ме сваки пут ојача да цртам још лепше. То ме и инспирише да се сваки пут потрудим још више и да направим још боље фигуре.

 

Да ли знате да цртате и на папиру или само на кафи?

То је јако занимљиво. Уопште не умем да цртам на папиру. За то нисам талентован ни мало. Мислио сам ако знам на кафи да правим одличне радове , могу и на папиру али потпуно је различито.

 

Од чега правите цртеже и који Вам је најзанимљивији?

Највише од млека и пене. Најзанимљивије ми је да цртам од пенастог млека од чега правим на пример мачку која из једне шоље прескаче у другу. То највише волим поготово ако дође неко у пару, па направим један цртеж спојен у две различите шоље.

 

Да ли сте ишли на нека такмичења?

Био сам на Сајму где сам освојио прво место. Добио сам као награду путовање у Трст, где смо обишли фабрику кафе. Тамо сам упознао феноменалне људе који су ми показали много тога и тиме употпунио своје знање. Такође сам се 2016. године пријавио на такмичење у Белџпо центар на Цоффее фест, где сам такође освојио прво место које ме је одвело у Даблин где сам освојио друго место. Незаборавно искуство свакако.