Алкохол као лажна снага

,,Могу да разумем да возачи пролазе на црвено, наравно то је кажњиво, ко зна шта им је у глави, какав им је дан био, или просто непажња, али никако не могу да разумем да седну у кола у алкохолисаном стању’’, су речи бившег министра полиције Драгана Јочића.


Познато је да данас млади у све већој мери конзумирају алкохол и психоактивне супстанце. Викенд је резервисан за кафану или клуб који је пропраћен добрим проводом, музиком и алкохолом. Све је доступно и готово да се алкохол може купити на сваком ћошку. Наводне забране за продају малолетницима фактички и не постоје, а последице су нажалост све бројније. Данашње песме које су у тренду су истог калупа, а то је позивање на луд, брз живот, алкохол, добра кола и брзу вожњу. Уместо да свака од ових песама пошаље јасну поруку, оне код младих изазивају дивљење и проналажење у скоро свакој песми. Алкохол се сматра једним од највећих узрочника саобраћајних незгода, а доказ да све више људи гину на такав начин су све бројнији натписи у новинама које су преплављене сликама удеса у којима је главни кривац управо алкохол. На телевизији и у часописима, алкохол се рекламира и представљен је у позитивном светлу, као нека врста филтера уз који се може опустити, те је и то један од разлога повећане конзумације. Са друге стране, возачи су у великој мери подстакнути током вожње разним натписима на билбордима који су постављени на аутопутевима попут ,,Пажљиво вози, неко те воли’’, ,,Док пијем не возим’’, и подижу колико толико свест о опаснасти приликом конзумирања. Уведене су и велике новчане казне за прекорачен унос алкохола у крви, појачана је патрола поготово викендом али и поред ове мере предострожности алкохол се и даље доживљава као нешто лепо. Све је више новосмишљених игара које укључују конзумацију алкохола и једини циљ је попити што више.

Сваки возач који жели сигурно да вози, мора бити спреман да на време осмотри ситуацију око себе и да буде опрезан. Возач употребом алкохола оштећује оне функције које су најпотребније, односно оне које долазе до изражаја у одређеној критичној ситуацји, када је потребно да се реагује брзо. Тада возачу изгледа да може учинити више и жели да дође до изражаја, истиче своје способности, добија лажну снагу, делима доказује своју храброст, а све то проузрокује непрописну вожњу, која се најчешће завршава несрећом. Доказан је губитак способности за брзо, тј. рефлексно реаговање у области свих чула код возача под утицајем алкохола. Чак и најмање количине алкохола угрожавају безбедност саобраћаја, јер алкохол деградира све способности возача, без обзира на искуство. Најважније је да сваки човек промени свој став према свом понашању у саобраћају. Ако је човек пијан, онда је једино исправно да не вози у таквом стању.

Нажалост, алкохолу на пут се не може стати. И сама дозвола да се може возити са 0,3 промила алкохола у крви охрабрује возаче да попију и јос једну чашицу више, не знајући да баш та чашица може бити и последња. Алкохола и промила у крви је све више и више, а савесних возача све мање.