У срцу природе, надомак Теслића

Репортажа о Здравствено туристичком центру Бања Врућица


„У срцу природе, надомак Теслића“


Чист ваздух, здраво окружење и бројне шумске стазе за дуге шетње и вожњу бициклом, идеално су окружење за бег од градске буке и убрзаног живота. Бања Врућица својим чарима брише појам о времену и чини да се убрзан темпо живота заборави бар на трен.

Прелазак из Карађорђеве улице у улицу Цара Душана је добро познат пут свим Теслићанима. Кажу да мостови спајају људе, а у Теслићу управо мост спаја малени градић са „срцем природе“. Управо тако зову Бању Врућићу, срце природе. Већ самим преласком моста на Великој Усори осећате да сте се упутили на посебно место. Тамо почиње живот. Када кажемо живот, за људе са кардио-васкуларним болестима он тамо заиста и почиње.

Зеленило је прва ствар коју приметите, али у том зеленилу одмах ка прилазу Бањи запажате зелено авионско крило у форми споменика. Поглед некако остаје на њему, али неки забринут и тужан поглед.. „Авионско крило“ је споменик сећања на пилота Ратка Јовановића, који је погинуо на подручју Врућице у току 2. светског рата. Црвена петокрака старије посетиоце ипак подсети на нека како кажу „боља времена“, сећања их вуку ка бившој Југи. Крило је смештено на раскрсници два пута, а ви некако у том моменту не знате који да одаберете.Чудна су та осећања туге и среће у истом моменту. Ипак свеједно је за који пут се одлучите, оба воде ка комплексу Здравствено туристичког центра Бања Врућица. 

Долазак испед хотела Кардиал бришу сва претходна осећања. Одмах приметите необичну архитектуру хотела, али не „ружно необичну“ напротив баш таква грађа хотела доприности да Бања ипак изгледа посебно. Тако су два средовечна мушкарца поред паркираних аутобуса из Чешке и Македоније покушавала да ступе у контакт на неком њима својственом српском језику. Узбуђења на лицима туриста свакако су приметна, али дешава се да понекада уочимо и неко разочарано лице, а разлог томе је углавом тај што у хотелу Кардиал све собе су већ попуњене. Ипак разочарање нестаје одмах након што вас љубазно особље упути ка осталим хотелима као што су Посавина, Херцеговина или Србија. Лепо је видети да управо долазак на ово место брише границе у годинама. Ако дуже време посматрате људе који долазе, одмах запазите да сви изгледају спокојно, што је данас реткост. Та спокојност која је у ваздуху, просто не дозвољава да се и у вама пробуди немир. Можда томе доприности и то што увек чујете опуштајући звук природе.

Кажу да је најприродни начин уклањана стреса управо шетња. Онда на Бањи Врућици нема места стресу. Стазе које окружују цео комплекс Здравствено туристичког центра пружају чаробан осећај. Без обзира на број људи који шетају бањским стазама, тамо се увек осети мир. Можда на први поглед не применто свима, али свака стаза води вас ка неком посебном месту. На крају сваке стазе се налази место коме сви прилазе. Те стазе ће вас засигурно одвести ка бањском кисељаку. Звук звецкања флаша наговештава вас да сте близу. На самом прилазу у ваздуху осећате тај специфицан мирис кисељака. Две камене лавовске главе годинама испуштају кисељак. Сива структура камених глава лагано прима боју заиста правих лавова, а за то је заслужан сам кисељак и године којима он тече. Када се и последња флаша напуни кисељаком шетња се и даље наставља. Уз шетњу увек се прича о посебности термоминералне воде коју поседује Бања Врућица. О води са врела поред потока Грабовица где је сада Бања Врућица преносила се са колена на колено прича да је здрава, да отклања болове, да подмлађује. Пре ту воду су користили у домаћинствима за пиће али и припрему хране, а затим и за лековито бањање. Због тога посетиоци желе да ојачају своје тело и дух уз бањање у термоминералним водама која осим што чува здравље, помаже и у одмору од свакодневог стреса, умора и лоших животних навика. Ово место просто у вама буди жељу за одмором и разним активностима у исто време. Лако је приметити да сви, без обзира на број година воле да уживају у бављену спортом на теренима. Овде углавном викендом волим да дођем јер све услуге које бања пружа помажу ми да се релаксирам од напорних обавеза које сам имала у претходним радним данима и одморна уђем у нову радну недељу, са осмехом додаје млада Добојчанка носећи тениске рекете.

Овом оазом мира заиста током сваке године прође више хиљада задовољних посетиоца. Република Српска свакако Бању Врућицу може да уврсти у једно од својих најзначајних туристичких места. Али ипак, без обзира на то што њом пролазе људи из различитих делова света, Теслићани на неки начим љубоморно чувају њу само за себе. Они су ти који заиста са највећом захвалношћу и највећим уживањем корачају бањским улицама –Наша бања свакодневно све више напредује, а доказ за то су многобројни туристи који са осмехом одлазе и са задовољством јој се враћају. А ми Теслићани иако јој имамо приступ у било које доба дана, никада нам неће досадити јер је она постала саставни део наших живота, пружа нам лепоту, лековитост и нова познанства, са задовољством истиче Милан Перић, конобар хотела Србија. За њих она представља један бег од свих незадовољстава на која наилазе у свакодневном окружењу. Бања за њих руши границе, тамо не постоји простор за мржњу и зло у људима, напротив она буди заиста само оно најбоље у људима.