Tањи Бошковић награда „Жанка Стокић“

У Народном позоришту награда „Жанка Стокић“ уручена је 18. добитници тог престижног глумачког признања – Тањи Бошковић.

У образложењу жирија за доделу награде наводи се да је Бошковић је једна од оних ретких глумица и уметница које надилазе све стереотипе, калупе, сепарације, ускогрудости и искључивости.

„Њен раскошан дар, вештину, упорност и истрајност није могуће категоризовати и хијерархизовати. Стога, Татјана Бошковић је увек истовремено више уметничких идентитета и вештина спојених у праксу уметности глуме“, навео је жири.

Награда је установљена 2003. године на иницијативу Мире Ступице, а додељују је Народно позориште, компанија „Новости“ и град Пожаревац.

Установљена је у знак сећања на једну од најзначајнијих глумица српске позоришне сцене између два светска рата, намењена „глумачкој личности која је обележила позоришни, филмски и телевизијски живот Србије својом стваралачком личношћу и богатством уметничког израза“.

Награда се додељује за целокупно остварење „активног глумца у пуној уметничкој зрелости“ и састоји се од плакете националног театра, статуете Жанке Стокић и новчаног износа.

О овогодишњој добитници одлучивао је жири у ком је била претходна добитница Горица Поповић, управник Народног позоришта Светислав Гонцић, главни и одговорни Вечерњих новости Милорад Вучелић, драматуршкиња Ивана Димић и редитељ Борис Лијешевић.