Шта Срби раде на UpWork-y?

Дизајнерка Илдика Чејић каже да на интернету ради викендом, док је радним данима запослена у малој приватној фирми. ,,То ми је додатни извор прихода, оно што зарадим на нету могу да потрошим на гардеробу, вечеру или нека слична задовољства, док од плате гледам да плаћам рачуне, кирију и остало што ми је неопходно. Овако сваки месец зарадим лепу цифру која ми дође као џепарац.”, додаје Илдика. Врло често чујемо да неко има брата, друга, куму, тетку, који раде “нешто преко интернета” и зарађују одлично. Ко су ти људи и шта заправо раде?

,,Freelance” послови су они који се обављају хонорарно, привремено. Ако се обављају преко интернета, то се најчешће ради преко платформи које су специјализоване за такву врсту ангажовања. Најпопуларнија је UpWork, али се доста користе и Toptal, Freelancer, Guru. Свако може да направи свој профил, попут оног на друштвеним мрежама, унесе своје вештине и знања, и крене у потрагу за послом. ,,Први посао се тешко добија, понекад мора да прође и три-четири недеље, али ако добијеш позитивну оцену од послодавца, после иде све лакше и лакше. Што више позитивних реакција имаш, веће су ти шансе и зарада.”, каже Милан Црнчевић, програмер.

UpWork постао је врло популаран у Србији, број корисника се процењује да је негде око 50.000. Већина профила (47 процената) креирана је у последњих годину дана, што је показатељ раста популарности платформе. Међу 100 испитаних фриленсера, 37 процената људи се бави искључиво фриленсом, односно то им је основни извор прихода, док остали раде или студирају, а у слободно време обављају хонорарне послове. Колико је то заправо новца?

Мит да се на интернету за месец дана може зарадити више просечних плата није у потпуности тачан. Зарада зависи од области, односно професије, али и од искуства, знања, сналажљивости, времена које се издвоји за рад, али помало и од среће. Подједнак је број оних који раде на сат и оних који преферирају фиксну зараду, а месећни износ варира. Највећи број (43 процената) испитаника каже да заради између 100 и 500 долара месечно, 21% да је тај износ 500-1000, док 25 процената зарађује преко 1000 долара на месечном нивоу. То су углавном послови у области програмирања, SЕО оптимизације и архитектуре, док писци и преводиоци зарађују много мање.

Остали послови које Срби обављају на интернету су дизајн, графички дизајн, дата ентрy (уношење података), видео едитинг, рачуноводство, маркетинг, транскрипција… Да ли млади на интернету раде у струци? ,,Ја заршавам агроекономију, али углавном радим послове који укључују data entry (уношење података) или транскрипцију. Искрено, то ми је најлакше, не морам много да размишљам о послу, а зарада је океј. Не планирам дугорочно да се бавим овим, само док не нађем неки сталан посао”, каже Милош Иванчевић и додаје да саветује свим студентима да се окушају у онлајн пословима.

Срби кажу да су им најбољи послодавци из САД-а, Европске Уније, Аустралије и Канаде. ,,Када се пријавиш за посао, мораш да погледаш историју послодавца, односно колико је до сад запослио људи и колико је новца потрошио на платформи. Тако унапред знаш да ли је поуздан. Ако није верификован од стране платформе, немој ни да шаљеш пријаву, јер никад не знаш шта може да се деси”, објашњава Милан. Фриленсери су углавном сложни да су им најгори послодавци из Индије, Бангладеша и Мексика, али неки кажу и да нису имали негативних искуства. Илдика наводи да су главни проблеми неплаћање, лоша комуникација и нуђење врло ниских плата. ,,Они очекују да неко за 5 долара и 2 дана уради посао који реално кошта бар 40. Постоји и други проблем, а то је кад те позову на интервју па ти дају да радиш одређене тестове, и на крају ти кажу да ниси добио посао. Тако интервјуишу по сто људи, обећавајући велику плату, и онда имају потпуно урађен пројекат од тих “тестова”, а нико од нас не добије ни долара. Зато се држим клијената из ЕУ и Америке, са њима увек знам на чему сам.”, додаје она.

Што се тиче послодаваца из Србије, само 34% фриленсера је до сад имало прилику да ради са њима. Они кажу да су искуства углавном позитивна, мада има и пар негативних случајева. ,,Више сам радио за странце послове који се тичу Србије, него за саме Србе. Рецимо кад некоме из Канаде треба да се исправи текст који је на српском, или неки ситни послови превођења. Не познајем никога ко је радио за Србе, ваљда још нису открили UpWork”, наводи Милош.

,,Знам човека који зарађује на интернету” је све чешћа фраза која се може чути у Србији. Они раде најразличитије послове, зарађују у складу са уложеним трудом, и саветују свима да се опробају на UpWork-у. Да ли сте Ви већ направили налог?