Палата инвалида и вечни живот

Музеји, галерије, цркве и споменици чувају вредна уметничка дела и сведоче о прошлости коју бисмо без њих давно заборавили. Слике, скулптуре, накит, књиге и разне реликвије пажљиво се чувају и представљају дух и лепоту свог времена. Ја ипак највише волим ратне и војне музеје. Они не представљају лепоту и уметност (иако се ипак у неким предметима може пронаћи), већ чувају историју и дух борбе. Љубав према војним музејима довела ме је до Палате инвалида (фрнц. Les Invalides), која је једно од најлепших места које сам посетила.

Лоцирана је у Паризу, на обали Сене, и првобитно је направљена као старачки дом и болница за војне ветеране. Изградио ју је Луј XIV 1670. године, а касније су комплексу додате две катедрале. Француски краљеви схватали су важност бриге о онима који су бранили своју државу, па су им изградили огромну палату као знак захвалности. На почетку Француске буржоаске револуције, грађани су из подрума Палате узели оружје са којим су кренули на Бастиљу, а касније су се бројни значајни догађаји одвијали на тој локацији. Данас је Палата инвалида претворена у музеј, док је старачки дом пресељен на мирнију локацију.

Иако је комплекс посвећен углавном француској војсци и ратној историји, у њему се налазе предмети из целог света, распоређени у дванаест различитих музеја. Палату окружују топови и тенкови коришћени у давним ратовима, док је најновија галерија посвећена генералу Шарлу де Голу. Обухваћени су периоди од владавине француских краљева до завршетка 2. светског рата, док су подједнако представљени периоди славе и окупације.

Највећу колекцију има музеј два светска рата, у ком се налазе предмети снага и Антанте и Централних сила. Храброст француске војске представљена је једноставним предметима које носе јаке поруке. Застакљена униформа француског војника из Првог светског рата која је скоро потпуно прекривена блатом оставља снажан утисак на посетиоце, више него сјајни оклопи и модерне пушке. Представљене су униформе свих француских армија које су се бориле у периоду 1914-1945. године, али и војски других држава. Позната СС униформа, коју је дизајнирао Хуго Бос, такође се налази у Музеју два рата, као једна од главних асоцијација на нацистичку окупацију. Овај део галерије испуњавају и заставе са свастиком, мапе које приказују демаркациону линију која је делила Француску и ширење назизма кроз целу Европу, као и столицу која је некада била део нацистичке полицијске станице и на којој су испитивани многи противници режима. Ту су и лични предмети немачких лидера, као што су свеска Адолфа Хитлера и застава Хермана Геринга. Црвено-црна соба приказује национал-социјализам у свој његовој моћи, док следећа просторија приказује његов слом, оружјем, униформама и војном опремом коју су користиле британске, америчке, афричке и руске војне снаге. Заставе свих држава које су се бориле против тоталитаризма изложене су у последњем делу галерије, где се могу погледати филмови о ослобођењу великих европских градова.

Музеј посвећен генералу Шарлу де Голу је са друге стране минималистички, али оставља подједнако снажан утисак. Аудио-визуелна презентација води посетиоце кроз де Голов живот, приказујући све значајне историјске моменте. Генералове слике стварају се на зидовима, док преко слушалица чујете његове говоре, осећајући се као да баш вас позива да се борите за слободу и демократију.

Привремена поставка је овог лета посвећена Наполеону и његовој стратегији. Слике великих битака прве Француске Републике и униформе тадашњих генерала изложене су у посебној галерији. Али, оно што чини ову изложбу посебном је видео игра коју посетиоци могу да игрју на великим мониторима. Свако може бити на челу моћне Наполеонове војске и кренути у одлучујући напад на Москву. Стратегијско размишљање и добро познавање историје ратовања важни су у овој игри, али је немогуће у њој победити. Јер је чак и Наполеон доживео пораз у моћној Русији.

Наполеон Бонапарта је заправо личност по којој је Палата инвалида највише позната. Купола иналида (Краљевска капела инвалида) је велика црква која се налази у центру комплекса, висине 107 метарa, украшена је са 12 килограма злата и одише величанственошћу барокног стила. У њеном центру налази се ковчег у коме почива велики Наполеон. Направљен је од црвеног кварца, а стоји на постољу од зеленог гранита, и већи је него што бисмо претпоставили, посебно узевши у обзир легенде о висини великог војсковође. Дванаест великих статуа ”победника” окружује гроб и целом призору даје мистичан и готово свети изглед. Хиљаде људи свакодневно посећује цркву и одаје почаст једном од највећих европских лидера. Осим њега, у капели су сахрањени и још неки чланови Наполеонове породице, изабрани војни генерали који су му служили, као и други француски војни хероји. Такође се у њој чувају срца неколико генерала и мајора који су заслужили ову почаст.

Национални понос, чување традиције и подсећање на херојска дела, оно су што чини Палату инвалида. Француска, као једна од најснажнијих демократских република, води рачуна о томе да сви чиниоци њене државности буду адекватно неговани, па је тако својој војсци посветила прелеп музеј, а својим војним ветеранима обезбедила угодан живот. Бригом да великани не падну у заборав и поштовањем своје заставе, имена и војске, свима нам је дала за пример како треба чувати државу.