Србија као завичај осамнаест римских царева

Изложба „Римски Лимес и градови на тлу Србије” отворена је у стакленој галерији Српске академије наука и уметности.

Археолошки институт изложбом “Римски Лимес и градови на тлу Србије” представља археолошко богатство, остало на подручју наше земље као наслеђе од осамнаест римских владара рођених на тлу Србије. Предмети који чине поставку у Београд су послати из десет музеја, из разних крајева земље.

Лимес је заправо граница која је чинила препреку између српских територија у време Римског царства и осталих земаља. Римско царство је током свог постојања успоставило систем војних постаја на граници са другим земљама. Та утврђења била су путевима тако повезана чинећи линију која данас представља римски Лимес. Од више десетина налазишта истичу се седишта легија у Сингидунуму и Виминацијуму, који је био престоница Горње Мезије.

Ова изложба је отворена пред двадесет четврти “Лимес конгрес” археолога у Виминацијуму. Археолошки налази материјалне културе везују се за живот војника, али се у самој поставци поред војног наоружања налазе и предмети који су припадали породицама, лекарима, трговцима и занатлијама. Област Подунавља била је богата природним ресурсима које је народ користио за израду новца, сребрног посуђа и накита као и алата, оруђа, прибора за обављање свакодневних послова, што је такође изложено. Мач, откривен на Великом Калемегдану 1973. године, по први пут је представљен јавности у овој изложби. На зидовима галерије налазе се нацртане реконструкције грађења Сингидунума, изглед кућа и грађевина тог доба. Реконструкције су рађене по остацима темеља пронађених археолошким истраживањем. Поред тих паноа, налазе се и они који објашњавају настанак и живот у градовима попут Тимакум-а, Медиане, Таурунум-а.

Ексклузива ове изложбе, како наводи научни сарадник Археолошког института Стефан Поп-Лазић, је реконструкција некадашњих становника Виминацијума. Тако изложба поседује четири реконструисана лика људи који су живели у време Римског царства.

Прва идеја о истраживању споменика на Лимесу јавила се у осамнаестом веку, али се тек од краја деветнаестог века врше интензивна истраживања која су у великој мери унапредила сазнања о римској цивилизацији на Балкану. Присуство римске војске јако је утицало на економски развој Подунавља, као и до прихватања римске културе. Историјски извори сведоче да је на територији Србије рођено осамнаест римских владара, који су владали у трећем и четвртом веку. Изложба ће бити отворена до десетог септембра, а улаз је бесплатан.