Снижења спајају људе

Хладан, али опет необично топао ваздух за последњу недељу октобра. Коначно сте изашли из аутобуса у ком има више људи него што може да стане и најпре се трудите да удахнете ваздух што јаче. Наравно, удишете и испарења из двадесетак аутобуса паркираних испред Београдског сајма. Спремили сте већ 250 динара за карту и имате среће да вас не хвата ред на благајни. Заједно са реком знатижељних људи формирате онај други – незнатно дужи – ред и полако улазите у изложбени простор 56. Међународног београдског сајма књига.

У оној хали коју сви зовемо првом – а која је број 3 – излажу се неки факултети. Има приватних, државних, иностраних.. Не задржавате се дуго, јер изгледа да многе интересују књиге али не и образовање. Вероватно се због тога и кроз ову халу пролази у реду сличном ономе који се формирао на улазу. Ретко ко је обиђе целу, јер сви продуже напред, ишчекујући да виде књиге које ове године продаје – или даје на снижењима – око 850 издавача.

Иако сте наоружани стрпљењем, због искуства од претходних година, па сте спремни да правите мравље кораке, борите се да вас људи око вас не згазе или случајну не „муну“ лактом у стомак, неће бити много потребе за тим. Могуће је слободно, у неким деловима или пролазима између штандова се чак  и не очешете ни о кога. Негде мало сачекате или обиђете групицу деце, која су дошла на „ученички дан“ из разних делова Србије, али то је једино што вас успорава или што вам може бити препрека у обиласку. Што има и својих практичних предности.

–          „Знаш ли ти како смо ми пре триј’ес’ година крали? А сад не можеш, ови приватници гледају, воде рачуна“. Два старија господина пролазе покрај вас и у даљини настављају своју дискусију.

Пошто има довољно места за све, можете слободно да ушетате у било који штанд и на миру прелистате и купите књиге. На једном месту се идеје Владете Јеротића друже са саветима за ваљану резидбу винограда. На другом се, опет, „Луткице, мачкице, кучке и певачице“ могу упознати са Исламом, ако их занима. Случајно или не, једна књига о најбољим или најподеснијим позама у сексу постављена је тик уз књигу о Феррари аутомобилима. Заједно су и Пекић и Моника Левински, Андрић и Весна Радусиновић… Ако имате довољно времена да детаљно бирате, избор јесте велики.

Кроз ходнике који спајају хале протрчавате, због промаје. Ипак, могу да вас загреју топла кафа, чај или чоколада. Необично за сајам, али дувански дим се овуда више не шири. Никотински зависници од сада конзумирају цигарете искључиво испред врата, па вам се учини да заправо они напољу чине већу гужву од оне коју унутра праве посетиоци.

Ако се нисте одлучили за неки од топлих напитака, обрадоваће вас кад наиђете на Кока-колин фрижидер.

–          „Колико је кола?“

–          „Добија се, али морате да купите две књиге са овог штанда.“

Сок вам се и даље пије и можда би сте нешто од те опуштајуће литературе и купили, али ред пред вама је ипак предугачак. Чим га прођете, ваша лагана шетња се наставља, али ето следеће гужве. Радозналост вас вуче. Једна издавачка кућа је одређен број књига понудила по ценама између 10 и 100 динара. Не видите које су књиге у понуди, јер нисте превише високи. Љубичасти врх једног од штандова, на ком је лого Милка чоколаде вас мало збуњује јер – није ваљда да и они излажу? Не. Велику Милка чоколаду добијате ако купите једну од 4 понуђене књиге. „Мушкарци, новац и чоколада“, на пример. Јасно је да ако ви њима дате новац, они ће вама дати чоколаду. Мушкарац, изгледа, остаје само на наслову.

Осим књига и хране, на Сајму се излажу и поједини писци, лично. Списатељице, заправо. Много је љубитеља Трејси Шевалије који добијају потписан примерак њене књиге. Гужва је, пак, много мања за потписана дела Иве Штрљић, Весне Дедић и једне од близнакиња Бобић. Док полако пролазите крај штандова, питајући се „Чек’, па то је она глумица…“, неке ће вам се уљудно насмејати – примећују да буљите у њих –  и наставити да поправљају шминку и фризуру. Времена има довољно.

Ипак, ваше планирано време за обилазак полако протиче. Остаје још да пробате да нађете ону половну књигу на другом спрату округле хале. Атмосфера је овде много мирнија. Старе, прочитане али и даље пуне мудрости, ове књиге могу бојом својих листова и корица да вам испричају много различитих прича. Мирисима, које са собом носе, оне греју ваздух али и ваше срце – јер налазите књигу коју тако дуго тражите.