Семољ гора – бисер нетакнуте природе

Кад кренете од Подгорице према Београду, магистралом, пролазите кроз импресивни кањон Мораче који је стрмо усечен и пресеца високе планинске масиве. Напред се налази манастир Морача који је чувен по фрескама, богатој ризници и библиотеци. Још неколико километара напред, лево од Миоске, налази се Семољ гора. Врхови црногорских планина дижу се пут неба. У долинама су просута сеоца:Драговића Поље, Редице, Старче, Бојићи, Сврке, Завраца, Љевишта и друга која су утонула у тишину и мирноћу. У даљини се назире Капа Морачка, где је и извориште реке Мораче који се сматра центром Црне горе у географском смислу, затим Маганик, врх Бабин зуб, Крња Јела, Сињајевина, Јабланов врх, Лола, Стожац… У планинском ђердану јединствене лепоте истиче се Семољ гора. Ипак, све то представља велики изазов за све оне који су жељни узбуђења, даха нетакнуте природе. Једини звукови који се могу чути јесу цвркут птица и жубор Мораче и њених притока, кристално бистре, зелене воде. Около је велики број литицакоје,иако јако опасне, туристе остављају без даха због чега овај предео изгледа истовремено и чаробно и застрашујуће.
Семољ је место на заравни изнад самог села Мораче, одакле се пружа поглед на долину Мораче и на околне планине. Окружен је чудесном природом која је право место за уживање и одмор. Прошаран је пространим зеленим пашњацима, густим буковим и четинарским шумама као и планинским врховима са којих се види горостасни, најкршевитији планински ланац с белим голим врховима. Величанствени планински масив, импресивни кањон Мораче, лепота шума, пашњака и голети доприноси лепоти целог овог краја. Са уздигнућа које мештани називају „Греда“ поглед сеже у недохватне даљине одакле имате осјећај да можете додирнути небо. Ливаде и шуме као расути смарагди скривају катунске колибе које подсећају на старе раскошне дворце. У даљини се назире бисерна огрлица стада оваца и јагњади на зеленој ливади обасутој планинским цвећем. Нежан цветак жуте љубичице, хајдучке траве, мајчине душице, чуваркуће, дивизме, као и разно шумско воће као што су јагоде, малине, купине и боровнице употпуњују ту слику. Ливаде су загледане у ведро небо, а кад га прекрију звезде оне склопе капке и спавају скривене и окружене шумама.Посећују их и медведи, вукови, лисице, зечеви, дивокозе, срне… Истичу се у лету нежне јаребице, а најлепши је, попут величанственог албатроса, орао крсташ. Круна Семоља је Врмац, огромна стена са које види Капа Морачка, један од највиших врхова импозантних Морачких планина, као и цело село Морача. Посебна атракција и изазов је попети се на Врмац и посматрати ту недодирљиву даљину и дивљу природу коју ни око камере не може у потпуности да дочара. Сан многих је да упознају тај „изолован свет дивље исконске лепоте. Са једног од многобројних видиковаца пружа се поглед на пашњак – Бугрег где живе разиграни коњи о којима брине стари Балша који каже да је јахање најлепше уз залазак сунца када се преламају боје сунца и кристалног неба.

У том крају важно је истаћи мештане и њихово гостопримство. Старци су актери дивних прича,не само ратних, већ и о шалама и љубавима из младости, уз топло пуцкетање ватре са огњишта.Ти људи су богати оним природним, здравим хумором и даром за шалу, који је, истина, понекад заћињен И по којом успутном псовком. Посебно негују тај култ гостопримства. Они су добри и пажљиви домаћини. Кад очекују госте, у знак добродошлице, по старом обичају, широм отворе врата. Госта нуде најбољом храном и пићем (углавном вином) које имају у кући, смештају га на најбоље место за столом и труде се да му време које проведе у њиховом дому буде сто пријатније. Доручак се не прескаче, ручак је главни оброк, а вечера најсвечанија. Сваки дан у исто време. За ручак се гостима углавном спрема традиционално црногорско јело: јагњетина (или јаретина) испод сача, кајмак и лиснати сир, а онда се све то лепо залије вином „Вранац“. За вечеру опет традиционално јело – смочани качамак (некад цицвара) и уз њих одлично иде домаће кисело млиеко. Оно што је карактеристично за мештане Семољ горе јесте да ретко користе нож током обеда јер се то сматра као увреда за кувара, да јело није добро спремљено. Због тога најрадије једу прстима.

Семољ гора је прави избор за љубитеље недирнуте природе коју карактеришу многи контрасти, узбуђује динамичност кањона смарагдне Мораче, запањује и надахњује дивља лепота природе. Посебну драж и лепоту Семољу дају шуме и чист, свеж планински ваздух у коме влада бескрајна тишина.