Седам сати мандата

Aутор: Иван Симоновић

Светом је одјекнула вест како је Шведска након 100 година откако су жене добиле право гласа добила жену на челу владе. Магдалена Андерсон изгласана је за премијера. Међутим, свега седам сати касније, још је брже у свим медијима објављено да је поднела оставку.

За наше прилике смешно, вероватно и незамисливо. Не би се таква ситуација могла замислити готово нигде у свету, али je шведска јавност, иако је била мало изненађена, то и очекивала. Упркос томе што је Магдалена Андерсон рекла да би „могла да живи са опозиционим буџетом“, који је био следећа тачка дневног реда шведског Риксдага, када је предлог опозиције изгласан, коалициони партнери из Зелене странке су одлучили да се повлаче из владе. Аргументи су им на месту – не желе да спроводе буџет који је изгласала опозиција.

У Србији то вероватно не би довело до оставке премијера, али је у Шведској то део политичке традиције – када нека странка напусти владу, цела влада подноси оставку.

Није се то догодило први пут, али се никад није догодило да тек изгласана влада одступи после свега седам сати. Магдалена Андерсон чак није ни формално именована за премијера, пошто
се није одржао формални састанак са шведским краљем Карлом XVI Густавом. Међутим, Шведска је ипак добила своју прву премијерку. У понедељак је шведски парламент изгласао да Магдалена Андерсон буде на челу једнопартијске, социјалдемократске владе, прве у последњих 15 година. То делује незамисливо у нашем политичком систему. Ретко се догађало да у Србији имамо владу коју не подржава већина посланика. Међутим, у Шведској је довољно да већина није против вас, већ могу и да се уздрже од гласања.

Такво размишљање је показатељ зрелости одређеног система. Шведска није ратовала више од 200 година и поприлично је стабилна у погледу политичке традиције. У временима која нам предстоје постоји шанса да се нешто у том систему уруши, али шведску зрелост наш политички систем, где једна партија и један човек морају да имају већинску подршку, можда неће достићи ни за још 200 година.