И љубимци прате моду, а власници за њих шију

Често у парку или на улици видите куцу која изгледа баш као да је пошла на модну ревију. За све власнике који воле да модирају своје љубимце, Бојана Брадић у једном београдском атељеу је осмислила, и држи курсеве шивења одела за четвороножне мезимце.

Сваке недеље на курс код Бојане, власници љубимаца долазе са истом жељом – да науче како да сашију одела за љубимце.

„Ја претпостављам да сам видела неку куцу у оделу и мислим да је то само био тренутак и да сам помислила – Зашто ми то не бисмо радили то код нас нико не ради. И ето, то је била нека иницијална каписла“, објашњава модна дизајнерка Бојана Брадић.

Бојана организује и курсеве шивења за одрасле, веза, моделовања, радионице за децу. Ипак, каже да од свега није очекивала толико интересовање за часове шивења за љубимце. Више од 100 жена до сада је прошло кроз њену школу.

„Интересовање је веће него што сам очекивала из разлога што преко зиме израђујемо огртаче и дуксиће и то највише израђујемо за кућне псе. И тако да је интересовање највише у зимском периоду. Чак нам се највише пријављују они који никаквог искуства у шивењу немају. Они то у приницпу израђују из хобија, али има и оних који желе неки бизнис да покрену“, каже Бојана.

Како би покренули бизнис са одећом за животиње почетници најпре уче основне лекције кројења. Ипак, једна од најтежих је удовољити укусима четвороножних клијената.

„Kао и људи па тако није ни сваки пас исти, тако да извучемо неке основне мере, дужина леђа, обим грудног коша, обим врата и сличне ствари и онда прилагођавамо крој који већ користимо одређеној куци“, указује ова модна дизајнерка и кројачица.

Питамо је и колико времена је потребно да се савлада шивење гардеробе за куце.

„Око пет сати, а то знамо из праксе јер најчешће организујемо једнодневне радионице које су недељом од десет сати до три. И ту је највише пријава и највише интересовања, јер је једнократно. Полазници буквално за пет сати ураде или дукс или огртач, јакницу, кабаницу или шта год да је тог дана тема“, каже власница београдског атељеа.

Зато ови часови имају двоструку корист – за жене да упосле руке, осмисле посао или пронађу хоби, а за љубимце да у парку, осим да буду заштићени од зиме и кише, изгледају баш као да су сишли са модне писте.