СУДАР ПРИРОДЕ И ГРАДА

Београд на сто начина, на разгледницама, у писмима, на фотографијама, из прича. Колико људи толико ћуди, па је и сам бели град бео у исто толико нијанси. Људи који живе овде ће вам вероватно рећи да једва чекају да оду негде ван града далеко од буке, светала, градских гужви, али када вас нема дуго, само нестрпљиво чекате да ове исте ствари осетите, да намргођене људе по врелом летњем дану у аутобусу гледате насмејано, да упијате сунчеве зраке на реци, да помазите пса луталицу или пак уделите неки динар преслатком циганчету који вас из прва лепо замоли док вас очима пуним наде гледа како испијате кафу и необавезно ћаскате с пријатељем, али ако га пак одбијете претвара се у камионџију спремног да вам каже све шта мисли. Међутим нема лепшег осећаја када крочите у ваш познати крај, ваш кутак у том великом граду пуног туриста, журби, труба, возача, пешака. То је Београд који крије душе, снове, надања тих људи начичканих по зградама који ни не знају да су их оставили Београду на разматрање. Ти исти људи журе да стигну на аутобус, пуне градске пијаце, чекају у реду за бусплус а у тамним ноћима крећу се тајновито по скривеним уличицима откривајући један потпуно нови сјај Београда.

Коњарник, његов назив вам говори све, после Првог светског рата на том подручју су избеглице Руског грађанског рата који је избио после Октобарске револуције 1917. напасали своје радне коње. Међутим игром случаја ту и даље можете видети понеког одбеглог коња који пасе траву у парку. Како је тај коњ доспео у град, људи само нагађају. Изнад окретнице 31,17 и 19 који обележавају ову област налази се једна мања фарма, законита или незаконита више није ни битно јер постоји ту дуги низ година, а очигледно да власник својим умећем вешто избегава све примедбе и оптужбе. Та сада већ чувена окретница крије много тајни, обиље пиљарница одишу духом прошлог века, а на самим степеница које воде у парк, увек можете видети проседог човека који продаје јаја,сир и коре за питу од којих се прави изврсна гибаница.Дипломирани новинар увек љубазан благог осмеха спреман да вам помогне и удели пар кулинарских савета. Са њим је углавном жена која је ометена у развоју али је то не спречава да му помаже што више и на један провидан начин дели љубав према доброј пити. Ако кренете мало даље наилазите на ту монструозну Устаничку улицу која дели Коњарник на два дела, многим људима управо због те улице Коњарник личи на Нови Београд. Ова улица је сведок бројних саобраћајних несрећа и много је туге изливено. Срећом реновирана је па више не представља опасност. Преко пута улице налази се трафика која је постала домаћа, па тако даје домаћим људима могућност да узму намирнице а новац донесу после. Бескућник који је у почетку плашио људе, сада патролира ту и увек вас љубазно замоли за цигарету.

Ако мало дубље зађете, видећете да је Коњарник пун паркова и ливадица који одају утисак као да нисте у граду. Они су пуни разигране деце који живахно тумарају туда. Ливадице су идеалне за псе, а Коњарник их је пун. Када је лепо време у поподневним часовима окупе се љубитељи паса на ливади поред Источне капије Београда и пусте своје псе да се играју и трче. Можете видети десетине паса који срећно хрле у нове авантуре, а вама ако сте љубитељи животиња одмах буде лепше уз овакву атмосферу. Поред ливаде налазе се справе за вежбање и кошаркашки терен који је финансирао наш кошаркаш Владе Дивац. Лети можете чути грају, звиждање и ударање лопти од јутра до мрака.

Сама Источна капија или Куле илити Рудо 1,2 и 3 одају један мистичан призор. Распоређене у круг отежавају сналажење кроз њих, свака има своје игралиште и ако се нађете ту по ноћи можете се веома лако изгубити. Огромни небодери који преламају небо са чак 27 спратова воде своју политику. У тамним ноћима то је састајалиште изгубљних душа које покушавају да прегурају дан са сломљеним осмехом.У округу се налазе 2,3 основне школе које воде ривалство како у школским активностима тако и у оним ваннаставним. Дечије смејање можете чути на скоро сваком ћошку.

Када падне ноћ и сунчеве зраке замене улична светла, тада на улицу излазе београдски фантоми жудећи за новим пустоловинама.У тим истим тајновито скривеним уличицама сада дежурају београдска деца правећи неке нове планове, тражећи неке нове изазове.