Пронађен лустер са староримских забава

Артефакт је откривен током археолошких ископавања у Аликантеу, у Шпанији. Верује се да је лустер израдио локални мајстор по имену Лусијус Ерос. Лусијус је брендирао и означавао своје уметничке радове и то је помогло да стручњаци открију аутора предмета.

Верује се да датира из првог века нове ере и да је први те врсте који је пронађен.

Лустер кружног облика, која се користио у доба Римског царства, у време владавина Августа и Тиберија, за осветљавање великих простора има пречник од пола метра и подлоге за 32 свеће.

Aртефакт, који је с љубављу рестаурирала локална наставница историје уметности Марија Мендиола, изложен је у музеју Елда у Аликантеу, Шпанија.

Још четири слична свећњак-лустера пронађена су на археолошком налазишту Ело-Монастил, где се верује да је Ерос имао своју радионицу са пећима.

Његова радионица је први пут откривена 1989. године, а остаци пећи касније – 2009. и 2010. године.

Професор античке историје на Универзитету „Алкала де Хенарес” Антонио М. Поведа објаснио је да је за анализу лустера израђених у овом стилу потребно много стручности.

Били су прилично ретки и прављени су само по наруџби богатијих људи у градовима, који су имали велике просторије које су захтевале добро осветљење.

Свећњак-лустере од печене глине убрзо су замениле лампе од метала.