Програм стипендирања у САД

Global UGRAD program razmene – Srbija

2012-2013

 

Global Undergraduate program razmene za Srbiju pruža studentima osnovnih studija punu stipendiju za jednu akademsku godinu studija u Sjedinjenim Državama sa početkom u avgustu 2012. Stipendija će pokrivati školarinu, međunarodna/domaća putovanja, konsultacije, smeštaj i ishranu, osiguranje od povreda ili u slučaju bolesti, manji džeparac i kupovinu knjiga. Izabrani studenti imaće priliku da učestvuju u aktivnostima univerzitetskog kompleksa, kao i da se kroz društvene aktivnosti i volontiranje uključe u lokalnu američku zajednicu. Studenti će pohađati kurseve iz svog polja studiranja, kao i izborne predmete. 

Više od pola veka narod Sjedinjenih Država podržava međunarodno obrazovanje i program kulturne razmene kao investiciju u globalno razumevanje i mir u svetu. Kao nastavak ove tradicije, US State Department Bureau of Educational and Cultural Affairs, u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i njihovim partnerom World Learning-om, implementiraće ovaj jedinstveni program za srpske studente. U toku ovog programa, ranije poznatog pod imenom FORECAST program razmene, sto petnaest studenata se vratilo u Srbiju nakon godinu dana studiranja u Americi i spremni su za nove karijerne izazove i mogućnosti. Trideset studenata iz Srbije trenutno pohađa univerzitete u Sjedinjenim Američkim Državama ove akademske godine.

USLOVI ZA UČEŠĆE U PROGRAMU:

Global UGRAD Srbija otvoren je ka svim akademskim oblastima studiranja i ne diskriminiše učesnike na rasnoj osnovi, po boji kože, rodu, religiji, nacionalnosti i etničkoj pripadnosti, ili invaliditetu. Konkurs za učešće u ovom programu je zasnovan na uspehu na studijama. Finalisti će biti odabrani na osnovu akademskog uspeha, liderskih potencijala, znanja engleskog i spremnosti da studiraju u Sjedinjenim Državama.

Da bi ispunili uslove za učešće u Global UGRAD, učesnici moraju:

·         Da budu državljani Srbije i trenutno žive i studiraju  u Srbiji;

·         Da budu upisani na osnovne studije na univerzitetu u Srbiji, državnom ili privatnom;

·         Da su zadovoljavajuće završili bar jedan semestar i imaju položen neki od ispita do kraja januara 2012;

·         Da nisu na poslednjoj godini studija u vreme podnošenja prijave;

·         Da budu između 18 i 26 godina starosti;

·         Da dobro vladaju pisanim i govornim engleskim jezikom (korespondira rezultatu od 80 na TOEFL testu );

·         Da budu u mogućnosti da započnu studiranje u Sjedinjenim Državama u avgustu 2012.  Učesnicima neće biti dozvoljeno da odlože početak studija;

·         Da budu u mogućnosti da dobiju i pridržavaju se vize Sjedinjenih Država za razmenu studenata (J-1) u okviru ovog programa;

·         Da prođu medicinski pregled.

Zainteresovani studenti treba da popune prijavu za Global UGRAD  koja je dostupna u  kancelariji World Learning projekta u Kralja Milana 4A, stan 27,  u Beogradu. Formulari za prijavu mogu se naći na sledećim sajtovima: http://www.worldlearning.org.rs/  i http://serbia.usemabssy.gov.  

Krajnji rok za prijave je 16. januar 2012, do 17:00.Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju od strane izborne komisije, i od njih će se zahtevati da polože  TOEFL internet test sa minimum 80 bodova. Krajnji izbor izvršiće  Bureau of Educational and Cultural Affairs u Washington, DC. Za još informacija o ovom programu pogledajte navedene sajtove ili pozovite World Learning na broj telefona 011-3626046.