Преминула глумица Ђурђија Цветић

Ђурђија Цветић

Филмска, телевизијска и позоришна глумица Ђурђија Цветић преминула је синоћ у 73. години, саопштило је Југословенско драмско позориште.

Глуму је дипломирала на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Миленка Маричића 1969. године, од када је и чланица Југословенског драмског позоришта.

Гостовала је у Звездара театру, Народном позоришту, Београдском драмском позоришту, Црногорском народном позоришту, Народном позоришту у Сомбору и многим другим.

Добитница је више признања: награде „Милош Жутић“ за улогу Скупа у представи „Скуп“ Југословенског драмског позоришта (2002), награде „Жанка Стокић“ за животно дело (2004), плакете „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 12. Позоришних свечаности „Жанки у част“ (2013).

На сцени матичног театра, Југословенског драмског позоришта, одиграла је десетине улога. Припадала је такозваној генерацији „Бојанових беба“, групе младих глумаца које је Бојан Ступица позвао у ЈДП у време његове генерацијске обнове.

После улоге Пем у „Спасенима“ Едварда Бонда, својом појавом, лепотом и сценском снагом, Ђурђија Цветић ступиће и у велики, класични репертоар као Шекспирова Регана у „Лиру“, Дездемона у „Отелу“, Оливија у „Богојављенској ноћи“.

Њен у исти мах модеран и класичан сценски израз дошао је до пуног изражаја у великим, иконичким представама попут Симовићевог „Путујућег позоришта Шопаловић“ у режији Дејана Мијача где је играла Јелисавету Протић, потом Брехтовом „Баалу“ као Емилија, Ведекиндовом „Буђењу пролећа“ као Фани Габор.

Последњих година ангажмана у ЈДП-у, играла је са великим успехом Рањевску у Чеховљевом „Вишњику“, Лагарсовим „Правилима понашања у модерном друштву“, а нарочито у насловној улози Држићевог „Скупа“ редитеља Јагоша Марковића, у којој је, тумачећи мушку улогу, остварила театарско чудо, вишеструко вредновано и награђивано на домаћим и регионалним фестивалима.

Остаје упамћена као Сека у телевизијској серији „Грлом у јагоде“ Срђана Карановића, као и по улогама у „Сивом дому“, „Почетном ударцу“ и „Заборављенима“ Дарка Бајић, „Октоберфесту“ Драгана Кресоје, ТВ серији „Улица липа“.

Драмски програм Радио Београда чува сећање на њен особен глас и глумачку експресију у десетинама радио-драма.

Комеморација у Југословенском драмском позоришту биће одржана у септембру.