ОД ИСТОРИЈЕ ДО НОВИНАРСТВА И ЛОГОРА ОВК

882873 10201727463526804 494584948 o

,,Новинарство уђе у крв, таква је професија“- рекао је за Журналист Небојша Радошевић, новинар агенције ТАНЈУГ. Предавао је историју у основној и средњој школи, а новинарством је почео да се бави 1996. у дописништву Танјуга у Приштини. Од 18. октобра до 27. новембра био је у заробљеништву терориста ослободилачке војске Косова (ОВК), кад је пуштен уз асистенцију ОЕБС-а. Добитник је две годишње награде Танјуга.

 

Чињенице су битне, како за историју, тако и за новинарство. Да ли сте се због тога определили за ову професију?

Делом да. Завршавао сам историју, па ми је новинарство било блиско њој. Осим тих чињеница, човек може у овом послу, на неки начин, да утиче на историју и прати историју, што је најлепше од свега.

 

Шта мислите о тренутној ситуацији новинарства у Србији? Може ли се она променити?

Једном речју- ТАБЛОИДНА, што ми много смета. Убија та таблоидизација која се налази у свим насловима, лидовима текстова који све више немају везе са садржином. Битно је да се нека бомбаста ствар стави у наслов и да се буквално тако стрпа у лид. Друга ствар која ми смета је то алиби новинарство. То је када не знаш о чему да пишеш, или се не снађеш у датој ситуацији, па пишеш оно што знаш и где не можеш да погрешиш, не уђеш у суштину. То нема функцију, осим да си урадио посао и ниси погрешио. Проблем су некомпетентни људи на значајним местима. Потребна је системска промена да би се медијска сцена поправила.

 

Да ли се и колико разликује посао агенцијског новинара од осталих новинарских послова?

Посао агенцијског новинара је најопаснији и најтежи. Он мора увек да буде на лицу места, да буде брз, тачан, објективан и одговоран. Долази често у опасне ситуације: пожар, земљотреси, демонстрације, туче, полицијске интервенције… Мислим да је чак најтежи посао од свих. Ми смо одговорни према јавности, према колегама који ће да раде емисије, пишу колумне, теме.

 

tanj

 

Ко вам је био најтежи саговорник?

Небојша Човић, док је био шеф координационог центра за југ Србије. Тежак је, у смислу да говори оно што он жели, па и то каже на један двосмислен начин. Све каже, а у ствари, не каже ништа. Снашао сам се тако што сам, свесно или несвесно, пристао да играм његову игру. Пустио сам га да уради свој део посла и тиме му показао да може да има поверења у мене и оно што ми каже.

 

Игром случаја провели сте 40 дана у логору ОВК. Због чега сте били ухапшени?

18. октобра 1998. док смо били на радном задатку недалеко од аеродрома ,,Слатина“, колегу Владимира Добричића и мене ухапсио је ОВК, сматрајући да смо незаконито ушли на њихову територију. Мислили су да смо шпијуни, па су нас испитивали. Након 15-ак дана рекли су нам да смо осуђени, али да ћемо убрзо бити пуштени. То се, наравно, није десило, те смо колега и ја ступили у тродневни штрајк глађу. За казну, завезали су нам очи и руке и одвели нас на планину где смо провели 17 дана у подруму, без прозора, без ичега. Уз асистенцију ОЕБС-а и поводом дана заставе (албански празник), пуштени смо 27. новембра.

 

Да ли је и како то утицало на Ваш даљи рад?

Након тога сам се осећао храбрије и никад нисам помислио да напустим овај посао. Новинарство уђе у крв, таква је професија.

 

Шта вам је најлепше у овој професији?

Кад си од девет ујутро до 10 увече на терену и кад дођеш кући и видиш да су то твоје реченице, твоје вести, да је то твоја концепција. С једне стране ти буде драго, а с друге се питаш: ,,Шта раде они други?“