Портрет Студењака, позив за све његове станаре

У току је позив за бивше и садашње станаре „Студентског града“, који је отворен за све оне који у својим албумима имају фотографије „Студењака“ и живота у њему, без обзира на деценију у којој су настале

Дом културе „Студентски град” носилац је међународног пројекат “Они живе” који се од септембра 2020. године реализује у оквиру програма за културу и медије Европске Уније „Kреативна Европа“. У току је позив за бивше и садашње станаре „Студентског града“ свих генерација да допринесу креирању колекције фотографија под називом „Они живе“ о животу студената у „Студењаку“.

„До сада смо добили велики број фотографија од бивших и садашњих становника Студењака које су снимљене током деценија од краја Другог светског рата до данас, али и информације о невероватним причама, догађајима и личностима које ћемо забележити у току снимања аудио-интервјуа са онима који тренутно живе или су живели у овом студентском дому. Можда неко поседује фотографске записе из живота у Студентском граду, управо из времена када се обележавао Дан младости у СФРЈ. Занимају нас различите околности у којима су студенти живели у периоду новијег датума: током бомбардовања деведесетих, за време санкција, студентских протеста, али и данас за време пандемије Ковид 19… Свакодневица, међуљудски односи, културне навике и прославе, друштвени активизам… Тако да позивамо све заинтересоване да поделе своја сећања са нама и допринесу сагледавању овог занимљивог корпуса нематеријалног културног и друштвеног наслеђа студената“, каже Маида Груден, координаторка пројекта и уредница ликовног програма ДKСГ-а.

Позив је отворен за све оне који у својим албумима имају фотографије „Студентског града“ и живота у њему, без обзира на деценију у којој су настале. Фотографије се неће задржавати већ ће, одмах након скенирања, бити враћене власницима. У обзир долазе и већ скениране фотографије, као и фотографије у дигиталном формату које се могу послати путем мејла.

Више информација о начину слања, коришћења материјала и јасном регулативном архивирању фотографија могу се добити путем мејла belgrade@theylive.eu или на броју телефона 011 2691 442 и 064 466 76 08. Рок за слање и предају фотографија је 1. септембар 2021. године.

Дом културе „Студентски град“ (ДKСГ) је обележио је 47 година рада. Ова установа културе која се налази у највећем студентском кампусу у региону отворена је 1974. године уочи Дана младости који се обележавао 25. маја. За носиоце Штафете младости бирани су најбољи ученици и студенти, млади радници и спортисти који су се истицали својим учењем и залагањем. Ово је повод за скретање пажње и на међународни пројекат који се управо бави животом младих и студената у студентским кампусима од краја Другог светског рата до данас.