Пајо, срећан рођендан!

Један од омиљених цртаних јунака, који је обележио многа детињства, Паја Патак слави 89. рођендан.

Обучен у плаво морнарско одело, са црвеном лептир-машном и плавом капом, већ 89. година представља једног од најпознатијег јунака Волта Дизнија. Први пут се у Србији појавио у издавачкој кући „Политика“, а назвали смо га Паја Патак.

У  краткометражној серији „Луцкаста симфонија“ појавио се са Микијем Маусом коме је популарност почела да опада, па је Волт Дизни осмислио Пају Патка који је сушта супротност по темпераменту од њега.

Паја и Мики први пут су се појавили у цртаном филму „Помоћ сирочићима“, 1934. године. Паја је имао свој стрип, видео-игрицу Kingdom Hearts. 

Не треба заборавити Пајине сестриће Рају, Гају и Влају, који нису успели да му украду светла позорнице, као ни девојку Пату. У Америци се 9. јун обележава као Национални дан Паје Патка.

Паја Патак је због популарности постао стални члан Дизнијеве дружине поред Микија, Мини, Плутона и Шиље.

Занимљиво је да су, на пример, цртани филмови са Пајом у Финској били забрањени зато што он не носи панталоне! Данас то није случај и малишани у Финској имају ту привилегију да гледају овог Дизнијевог јунака на малим екранима иако се до данашњег дана није обукао.

Овај занимљиви патак добио је 2004. године и своју звезду на холивудском плочнику славних.
Његова звезда је 2.257. по реду, а господин Патак је за њу до тада напорно радио пуних 70 година.
На свечаности поводом доделе звезде речено је да је Паја од скромне сеоске животиње постао омиљена америчка културна икона.