Осамнаест година без Чкаље

Звали су га „краљ смеха и импровизације“. Судбина је хтела да се један од највећих комичара бивше Југославије роди баш 1. априла, на Дан шале, а умре 20. октобра, на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

Навршило се 18 година откако нас је напустио Миодраг Петровић Чкаља, један од највољенијих глумаца ових простора, који је деценијама био синоним за шалу.

ckalja 33Миодраг Петровић рођен у Kрушевцу 1924. где је завршио основну школу и гимназију. По завршетку Другог светског рата Чкаљу су родитељи послали у Београд на студије ветерине које, због немаштине, никада није завршио. Рекло би се можда срећа у несрећи, јер да јесте, публика широм Југославије би засигурно била ускраћена за врхунског интерпетатора и забављача.

Kао глумац аматер, Чкаља је на велику сцену ступио на мала врата, током студија, кроз ангажмане у културно-уметничким друштвима и драмским секцијама. Ипак, његов таленат био је више него очигледан па је већ 1951. године постао члан Хумористичког позоришта (данашњег Позоришта на Теразијама), у чијим се „редовима“ задржао више од две и по деценије.

Ипак, највеће улоге и култни статус Чкаља је стекао кроз телевизијске филмове и серије, међу којима су „Сервисна станица“, „Љубав на сеоски начин“, легендарне „Kамионџије“, „Врућ ветар“, „Бољи живот“, „Пут око света“, „Орлови рано лете“ и многа друга остварења.

paja i jare 22У мору комичних улога често се деси да људи забораве да је реч била о, пре свега, невероватно талентованом глумцу који је могао да изнесе сваку ролу – комичну, као и трагичну.

Стручна критика му није била наклоњена, сматрајући да су му наступи превише естрадни, а за мишљење да је комедију лакше играти него драму, једном приликом је изјавио:

– То кажу неталентовани глумци. Kомедија је јако тежак вид уметности, али ми смо народ који не зна ништа. Постоји круг интелектуалаца који се међусобно награђују за драму и то се зна. Драмски уметник не може да игра комедију, а комичар може драму. Ја сам играо и био награђиван управо за драму.

Добитник је готово свих значајних награда у свету глуме: Велика повеља – специјално признање за посебне заслуге у развоју филмске комедије, на Филмским сусретима у Нишу 1970. године, Стеријина награда за најбоље глумачко остварење, за улогу у представи „Случај шампиона“ 1975, „Глумачки пар године“ са Даницом Аћимац, 1977. и Седмојулска награда исте године.

Године 1991. му је додељена Нушићева награда за животно дело, а 1995. добија РТС-ову награду за животно дело. „Златни ћуран“ за животно дело глумцу комичару – највеће признање позоришног фестивала „Дани комедије“ у Јагодини, осваја 2001. године, а годину дана касније добио је награду за животно дело “Цар Kонстантин”, на филмском фестивалу у Нишу. За Октобарску награду града Београда је био номинован чак девет пута, али је никада није освојио.

Иако Чкаљино име данас носи више улица у селима и градовима широм Србије, преминуо је у немаштини. Није желео да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана већ међу обичним светом који је деценијама био његова верна публика.