И јабуке славе рођендан!

Јесте ли знали да су јабуке једино воће које има свој дан? Рођендан јабуке прослављају сваког 20. октобра како би се указало на њихов значај. Први пут свој дан јабуке су обележиле у Великој Британији 1990. године са циљем да се подигне свест о значају јабука и њиховим сортама.

За јабуке, доктори кажу, да су симбол здравља и виталности. Како се и не би славиле када се сврставају у најздравије али и најмање калорично воће.

jabuke 2„Јабука има највише воде, ниску енергетску вредност, тачније на 100 грама енергетска вредност износи 52 калорије, садржи и 2,4 грама дијетних влакана што је добро за здравље. Има нешто мало витамина Ц и калијума, а садржи и антиоксидативне фитохемикалије кверцетин и флавоноле, које штите телесне ћелије од оксидативног оштећења, а највише су заступљени у кори јабуке“, наводи др Будимка Новаковић, професорка Медицинског факултета у Новом Саду и дијетотерапеуткиња.

Професор Пољопривредног факултета у Београду Драган Радивојевић каже да је важно појести једну јабуку дневно и додаје како се њени засади простиру на територији читаве Србије, која је погодно тло за узгајање овог воћа.

„Србија је велики произвођач јабука. Производња је дошла до 500.000 тона годишње. Данас производња јабука надмашује производњу шљива. То место је достигла пре свега због профитабилности коју доноси произвођачима јабуке“, указује Радивојевић и додаје да је и по потрошњи јабука на врху листе омиљеног воћа у Србији.

„У Србији је потрошња од 14 до 15 килограма по глави становника, односно 100 плодова годишње или један плод на свака три дана“, истиче професор Радивојевић.

Почеци јабуке везују се за Азију, где су најпре ницале као дивље врсте, киселог укуса, да би у Европу стигле у 17. веку пре нове ере. Неки историчари верују да је у то време римски народ узгајао и развио јабуку у веће, слађе и јестивије плодове које данас познајемо.

У свету се данас узгаја више од 7.500 сорти јабука. Неке од наших најпознатијих су будимка, колачарка, шуматовка, чачанска позна и петровача, а од светских Grenny Smith, Idared, Jonathan.