Оаза мира проткана плаветнилом

Ауторка: Олгица Косовац

Тврђава Kамерленго, можда и најзначајнија грађевина градића у југо-западној Хрватској, пружа поглед на цео Трогир. Оку посматрача највише привлаче пажњу кућице и зграде направљене од белог камена са високо постављеним упечатљивим наранџастим крововима које воде порекло од романичког И готичког стила. Брдашце изнад насеља није штедело на зеленилу свог листопадног дрвећа које је поприлично другачије конституције од палми које се налазе дуж целе Трогирске ривијере и поносно указују на читав спектар плаве боје која се крије у Јадрану.

Силазак са тврђаве И долазак до обале мора открива право значење речи “хедонизам”.

trogir 2

Сваки у низу ресторана нуди своје специјалитете од морских плодова међу којима се највише истичу лигње у белом вину, хоботнице на жару, различите врсте шкољки, као и шкампи врло препознатљивог укуса. У препоруци неког лаганијег оброка прво место засигурно носи далматиски пршут који је уз комбинацију сира и чашу вина дефинитивно незаобилазна комбинација. Kонобари пуни елана, насмејани и врло гостољубиви одају утисак туристима да је ово град у који ће се радо вратити.

Од оснивања града, па све до данашњих дана, грађани највише прихода остварују од вина. Сходно томе, на сваком кораку се налазе специјализоване продавнице са разноразним понудама овог напитка. Вина разних сорти са овог подручја се могу дегустирати у свим локалним кафићима и баровима, ресторанима, или пак код уличних продаваца који нуде домаћи производ пуног укуса.

Оно по чему је Трогир заправо препознатљив јесу многобројне плаже. На препоруку староседеоца, најпосећенија је она под именом “Медена”. Бели каменчићи који прекривају ову обалу – води дају продивну боју која надаље прелази у краљевску и индиго плаву стапајући се са небеском, те је граница између водене и ваздушне површине слабо видљива.

ОАЗА МИРА ПРОТKАНА ПЛАВЕТНИЛОМ

Овај део града задовољава свачију потребу за уживањем. Kафе-барови уз савремену, лаганију или пак латино музику пружају услугу наранџасто-црвених, плавкастих или окер зелених коктела у којима млађа популација налази забаву у врелим летњим данима. На другом крају овог парчета раја на земљи углавном бораве брачни парови у друштву деце или самци који упијају зраке сунца и читају књиге уз повремени улазак у воду, претежно лежећи на својим душецима на надувавање. На лицима ових људи влада спокој какав само морска обала зна да произведе.

СПОЈ ТРАДИЦИЈЕ И МОРСKОГ ПРОСТРАНСТВА

klapa singingДалматинска клапа представља музичку групу карактеристичку за овај територијални посед. У питању је састав од пет до осам певача чији глас прати нежни звук гитаре и мандолине. Овакви концерти се претежно одржавају у топлим летњим ноћима поред мора.

У граду Трогиру туристи и стални становници су имали могућност да осећај клапског ритма доживе у подножју тврђаве Kамерленго уз служење зелених маслина И сувог белог вина. Укусе Далмације и благи ритам традиције употпуњује запљускивање морских таласа. У ваздуху владају мир и спокој. Чини се да не постоји ништа што би могло да поквари овакве тренутке.

“Овај град одише бојама и мирисима.” – чуло се у разговорима међу, мало је рећи, одушевљеним посетиоцима. Без дилеме, ово је реченица која на најбољи начин описује Трогир.