Новогодишња обећања и узалудна радовања

Kолико пута сте написали сличну листу обећања и сами себи зацртали циљеве? Почећу да учим и штедим, престаћу да пушим, од сутра идем на дијету… И колико пута је сличан папир напросто нестао?

Мало је оних који себи ама баш ништа не обећају у новогодишњој ноћи, али чини се да се та обећања истопе попут првог снега. Ни статистика не иде у прилог, јер истраживања показују да сваки осми човек испуни оно што је себи обећао у новогодишњој ноћи.

У тих осам посто ретких који испуњавају новогодишња обећања не спада др Неле Kарајлић.
„Маа, ја самом себи одааавно не верујем и кад обећам нешто самом себи знам да ћу се преварити. Тооо сам ја одавно баталио, јер сам ја схватио да је све то давно уписано и да се џабе трудимо“, каже музичар Неле Карајлић.

Неле није једини. У 2022. коју смо оставили за нама, остало је много неиспуњених приватних али и пословних обећања.

„Обећао сам себи да више нећу свуда стизати у последњи тренутак или каснити и то никако нисам испоштовао. Све нешто клизећи стижем“, каже глумац Иван Босиљчић.

Kако да буду ревноснији следеће године у испуњавању обећања, уместо њих потражили смо савет.

„Постоји техника, она се скраћено зове: учини то одмах. То другим речима значи да увек постоји нешто што можемо сада, мислим баш одмах сада да урадимо у спровођењу наше одлуке у дело“, наводи психотерапеут Љубица Богетић.

А пре него што одлучимо, важно је знати шта желимо. Психолози саветују да је потребно направити стратегију која може помоћи остваривању новогодишњих одлука. Додају како велике резултате не треба очекивати одмах и да баш зато треба бити фокусиран на усвајање нових навика и поспешивање мотивације. Закључују како је потребно мудро обећати и реално очекивати.