Кинеска Нова година, 2023. у знаку зеца

С обзиром на то да је према кинеском хороскопу Водени зец симбол дуговечности, мира и просперитета, можемо се радовати 2023. години као години наде. Кинеска Нова година Зеца почиње 22. јануара и завршава се 9. фебруара 2024. године.

Празник пролећа, односно Нова лунарна година, најважнији је и најсвечанији празник у Кини. Симболизује долазак новог циклуса, и у природи, и у животу људи. То је прилика да се све лоше остави у години која је на измаку. 

Прослава траје 15 дана и завршава се уз много пиротехнике – петарди и ватромета. Верује се да се тако терају зли духови. То је период када сви са весељем и лепим расположењем журе кући да са најстаријим члановима породице проведу ово вече, јер се сматра да како проведу ово вече таква ће бити цела година.

Цела породица вече уочи спрема једну врсту нудли и док то траје препричавају се догодовштине. Читав празник проткан је са много симбола – блискост и љубав у породици.

Новогодишња трпеза се пажљиво бира. Уколико нема неких намирница на столу то може лоше да се одрази на наредну годину. На трпези се такође мора наћи и риба, која симболизује добитак и да се, све оно што је било лепо у прошлој години, пренесе и увећа у наредној. Ту су и слаткиши од пиринчаног брашна, као и воће које представља здравље. 

Кинеска Нова година је у знаку црвене боје која симболизује врлину и искреност и верује се да тера зло. На прозоре и врата стављају се украси од црвеног папира, а новац се поклања у црвеним ковертама.