Необична ветеринарска збирка на једном месту

Kоњ који је са војводом Петром Бојовићем прешао Албанију сачуван је у Музеју анатомије. И то је један од хиљаду и по експоната колико се сместило у необичну збирку Ветеринарског факултета отворену давне 1936. године.

„Експонати су стизали и као поклон из иностранства из Немачке, из Француске, из Италије, а највише има наших, домаћих експоната које смо ми, и професори пре мене на овој катедри су их правили а и ми сада“, објашњава проф. др Милена Ђорђевић, шеф катедре за анатомију Факултета ветеринарске медицине.

Ветеринаре је одувек занимало од чега су животиње саздане, да открију ту тајну помоћи ће им неколико стотина органа, препарата, докумената и скелета.

„И студенти су у могућности да дођу поред скелета и да све то што су научили да примене то знање, да уоче те кости, да разликују поједине детаље на њима, да могу да их споје, да их гледају као једну целину, и од изузетног је значаја. На овом столу су скелети дивљих животиња – то су лав, шимпанза, дивља свиња, беба нилског коња, медвед ево га поред мене. а на уласку у Музеј налази се и скелет кита“, показује нам професорка Ђорђевић.

Музеји попут овог нису чести у свету и зато су права атракција. Најпре за будуће студенте и љубитеље животиња.

„Позивамо све средњошколце који су заинтересовани за Ветеринарски факултет да дођу и да погледају музеј, да виде шта све имамо. Можемо да се похвалимо да је ова наша катердра за анатомију распрострањена на 1.000 квадрата, тако да свашта нешто може да се види“, наводи професорка.

Али нису само ђаци и студенти позвани да сврате.

„Сви грађани су добродошли, једино је неопходно да се најаве због тога што ми професори, доценти, асистенти смо уједно и кустоси музеја. тако да морамо да издвојимо време за посетиоце музеја“, додаје Ђорђевић.

Уз садашње експонате ускоро проширују збирку, са првим јесењим данима очекују да заживи и музеј препарираних животиња.