Небојша Глоговац из позоришног албума

У Музеју позоришне уметности Србије отворена је изложба „Небојша Глоговац из позоришног албума“, ауторке Мирјане Одавић.

Настала је у оквиру циклуса посвећеног добитницима награде „Добричин прстен“, са циљем да се ода част једном од наших најбољих позоришних и филмских уметника, који нас је прерано напустио.

Ову изложбу употпунили су материјали из збирки Музеја позоришне уметности Србије, Југословенског драмског позоришта, Звездара театра, Атељеа 212, Битеф театра, Позоришта „Бошко Буха“, Народног позоришта у Београду, приватне архиве Маје Медић и породице Глоговац.

Небојша Глоговац – Поп, Лобања, Глоги, Шарпеј, Ућебани, Бизон – рођен је 30. августа 1969. године у Требињу. У раној младости био је члан Дечје драмске групе студија Радио Београда и аматерског позоришта у Панчеву, где му је ментор био Миленко Заблаћански.

После две године студирања психологије схвата да му је глума дража и из првог покушаја полаже пријемни испит на Факултету драмских уметности у Београду, нашавши се у класи Владимира Јевтовића. На другој години студирања позван је да игра у комаду „Велика пљачка“ у режији Дејана Мијача, а наредне године добија стипендију Југословенског драмског позоришта чији стални члан постаје 1996.

Током скоро три деценије дуге, али и рано прекинуте позоришне каријере, Небојша Глоговац је остварио тридесет и четири улоге, за многе од њих добивши највећа признања. У свом матичном, Југословенском драмском позоришту, од прве улоге Сердара Ника Ђурова у представи“ Лажни цар Шћепан Мали“ (1993) па до последње, Хамлета у истоименом комаду (2016), Глоговац је свој раскошни и блистави дар уткао у још осамнаест представа.

Играо је и у другим театарским кућама наше престонице (Атеље 212, БДП, Звездара театар, Народно позориште у Београду, Позориште „Бошко Буха“, Kулт театар, Битеф театар…), али и у региону.

Добитник је скоро свих позоришних признања код нас и у региону. Улога Ивана у представи „Хадерсфилд“ донела му је чак осам престижних награда (Стеријина, „Милош Жутић“, „Ардалион“…), а улога Адама у Разбијеном крчагу – шест („Миливоје Живановић“, „Иво Сердар“, Златни ћуран…).

Постхумно је 2018. постао тридесет и први носилац наше највеће глумачке награде, „Добричин прстен“, коју Удружење драмских уметника Србије додељује драмским уметницима за животно дело, а Југословенско драмско позориште је 2021. установило Награду „Небојша Глоговац“ за изузетну уметничку креацију младог глумца, која се додељује 3. априла, на дан овог театра.