Не пиши ми, немам времена да прочитам

11. мај – Светски дан писања писма

 

Када није било говора о комуникацији „лицем у лице“ због даљине или неких других разлога, људи су путем писама изражавали своја осећања и јасно, неретко и поетично, писали о својим проблемима, љубавним јадима, срећним тренутцима… Иако је прва асоцијација на писмо да је оно љубавно, писмо се користило и у трговини, на двору, међу обичним људима и пословним партнерима. Миришљаво, уредно, неуредно, читко или на брзину написано, оно је одувек имало своју тежину јер је носило бреме свог времена.
Данас више нема миришљавих писама и елегантних потеза пера, поштари доносе само рачуне и пакете, а комуникација на даљину се успоставља путем Интернета или телефона. Људи су превише окупирани послом, урбаним начином живота и мањком времена, те да би уштедели сваки секунд истог једу брзу храну, пију инстант кафу и куцају брзи смс.
Данас, када се у року од 10 минута заљубимо па онда замрзимо путем рачунара или телефона, нереално изгледа да пишемо писма. Зашто би ико губио време на то? Због чега би неко чекао на одговор по месец и више дана? Због тога што постоји нешто много битније и лепше од јурњаве за временом које свакако никада неће поново доћи, а то је лепа реч и унутрашњи мир. Сачувати себе и свој мир је веома битна ствар, а неговање историје и вредновање лепе речи ће нам у томе и помоћи. Писмом никога не можете да узнемирите док телефонима то радите свакодневно.
Технологија неће пројурити поред вас уколико седнете да напишете писмо. Она ће увек бити ту, напредоваће, а ви нећете изгубити главу јурећи за њом јер ће она увек бити испред нас. Није писмо само хартија. Није тешко написати писмо путем мејла, без различитих емотикона, само срцем и речима. За такво писмо је потребно исто времена као и за смс поруку.
Писање према неким истраживањима годи здрављу, а здравље је основ свега. Изразити све своје најдубље емоције, које чувамо у себи, путем речи и послати пријатељу је веома опуштајуће и снажно и може помоћи свакоме ко помоћ жели. Оно је израз наше креативности и личног задовољства.
Писмо од неколико редова вам може помоћи да смирите мисли, сагледате ситуацију из различитих углова, натерате себе да више размислите о неком проблему и могућем решењу, усрећите себе, а и вама драге особе…Оно вам нуди поглед на свет, али и на себе самог. Носити у себи нешто што вас мучи и не да вам да заспите је нешто најгоре што можете урадити себи. Написати писмо о томе, а затим га послати пријатељу или оставити сакривеног у дну ормара, може вам помоћи да следећи пут лакше утонете у сан.
Као што је Ернест Хемингвеј у писму изразио љубав према Марлени Дитрих, покажите своја осећања, чак и онда када немате снаге све то у лице рећи. Напишите да волите, да желите, да вам је стало. Напишите колико вам неко значи.
Да ли вам се чини да вас одсуство елементарне писмености и све више сленга у данашњем језику заглупљује? Како то променити? Напишите писмо.