Најомрaженији дан

Многи верују да се на данашњи дан, петак тринаести буде мрачне силе.

Постоји више теорија због којих се данас ректо ко венчава или креће на дуг пут, а већина датира из деветнаестог века.

Једна од идеја је да је петак тринаести проглашен за „црн дан“, јер се веровало да су петак и број 13 и засебно несрећни, а да је, кад се споје, несрећа још већа.

Уз то, број 12 сматрао се срећним бројем, па је следећи број који „ремети равнотежу“ сматран за лошу срећу.

Бројни хорор филмови у којима се често понавља мотив петка 13-тог допринели су лошој репутацији тог дана па је тако, веровали или не, призната и фобија од овог дана фриггатрискаидекапхобиа.

Баксузан дан? Петак тринаести!

Према званичним подацима у Америци од овог бизарног страха пати од 17 до 21 милиона људи, што „црни петак“ чини најомраженијим даном у историји.

Ако га неко мрзи, то су директори компанија јер се процењује да се због избегавања путовања или славља тог дана изгуби око 900 милиона долара.

Петак 13. има и свог рођака уторак 13., па се тако у шпанским земљама и Грчкој овај дан сматра баксузним, док је петак сасвим „срећан“ дан.

Италијани, на пример, сматрају петак 17-ти несрећним даном, док је 13. сасвим срећан број.

Као да све то није довољно да спере љагу са данашњег дана, ево још један занимљив податак у вези са петком тринаестим, тада се углавном дешава мање несрећа него обично.Вероватно то има везе са тим што многи људи данас избегавају да путују.