Награда за „Ничије дете“

Дебитантски играни филм сценаристе и редитеља Вука Ршумовића „Ничије дете“ освојио је главну награду – Награду публике која се додељује за најбољи филм приказан у селекцији „Недеља међународне филмске критике“, на фестивалу у Венецији.

Награда се додељује на основу гласова свих оних који су гледали филм на фестивалу у Венецији.

„Ове награде нам свима у екипи много значе. Филмови се праве због публике, а наш филм није блокбастер. Баш због тога, још више нам значи што је венецијанска публика и критика препознала и наградила наш труд. Сада могу да кажем, да ово дете више није „ничије“, оно сада припада Венецијанском фестивалу“, изјавио је редитељ и сценариста филма Вук Ршумовић.

Светска премијера филма „Ничије дете“ одржана је на Филмском фестивалу у Венецији у препуној дворани Перла, а након пројекције публика је овацијама и узвицима поздравила екипу филма.

Признања која је освојио филм „Ничије дете“ у Венецији највећи је успех српске кинематографије у овом веку.

Поред главне, филм је освојио још две награде, које додељују критичари: награду ФИПРЕСЦИ за најбољи филм у селекцији коју чине сви пратећи програми Филмског фестивала у Венецији, коју додељује Међународно удружење филмских критичара из целог света, као и награду за најбољи сценарио у оквиру селекције „Недеља међународне филмске критике“ коју је филму доделила Федерације филмских критичара из Европе и медитеранских земаља – ФЕДЕОРА.

Филм „Ничије дете“ је базиран на фасцинантној истинитој причи о дивљем дечаку (у филму га игра Денис Мурић) кога су средином осамдесетих година прошлог века ловци пронашли међу вуковима у шуми у планинама Босне и Херцеговине, након чега је послат у Београд у дом за незбринуту децу да се социализује.

Супротно предвиђањима, дечак, који насумично добија име Харис, почиње убрзано да се развија и склапа пријатељства. Почније рат у Босни и Херцеговини, а у дом стиже писмо од локалних босанских власти којим се захтева Харисов брзи повратак. По повратку у Босну, Харис нема где да оде. Док лута бесциљно, наилази на групу војника која га води са собом. Добија и пушку и одлази у борбу…

У филму играју деца Денис Мурић, Павле Чемерикић, Исидора Јанковић и глумци Милош Тимотијевић, Тихомир Станић, Борка Томовић, Горан Шушљик, Зинаида Дедакин, Бранка Шелић, Михаило Лаптошевић, Драгиња Вогањац, Марија Опсеница, Љуба Тодоровић и Бора Ненић.