На проби хора „Браћа Барух“: Весели ритам хорске музике

Јеврејска општина у улици Краља Петра на Дорћолу привлачи мноштво талентованих људи. Тако често наведе неког да уђе у просторије прилично оронуле зграде, уобичајене за овај део Београда. Тишина на улицама овог дела Дорћола допире само до улазних врата установе. Ово место испуњава весели ритам хорске музике, али и људи веселих, насмејаних лица.

Већ на самом улазу, са леве стране, окачена је велика табла на којој пише да је улаз бесплатан. За пролазнике је то важна информација, јер се у згради налази и музеј. Уз симпатичну и слаткоречиву добродошлицу чувара, тишина са староградских улица губи смисао, док пред бучним Макаби клубом у приземљу нестрпљиво трчкарају деца балетске школе „Луј Давичо“ чекајући на пробу.

– Ако желите да гледате малишане из балетске школе, представа се игра у приземљу, а на трећем спрату се одржавају пробе нашег хора, каже нам један од чувара који ради на шалтеру.

Док се лагано пењемо кружним степеницама, прво готово нечујно, а потом све гласније одзвањају гласови оних који као да намерно желе да привуку сваког посетиоца који уђe у зграду. Они знатижељни стигли су на трећи спрат.

У ходнику пред вратима где се одржавају пробе хора, стоји неколико људи који тихо причају, а свој тренутак одмора прекидају сваки пут кад се неко нечујно и помало уплашено појави из кружног лука мрачног степеништа.

– Надам се да сам на правом месту, речено ми је да се баш овде одржавају пробе хора, задихано каже једна знатижељна пролазница.

Ходник красе слике хора „Браћа Барух“ које дочаравају њихове концерте, гостовања у Србији и у иностранству. Дуж целог тог простора оне су поређане тако да прате његов историјат, а пажњу привлаче и бројна одликовања, награде, дипломе. Оне су доказ дуготрајног хорског рада.

Српско-јеврејско певачко друштво основано је јос давне 1876. године. Данас, хор ово име носи у част браће Барух. Неки истраживачи тврде да се ради о најстаријем јеврејском хору на свету.

Спој четири гласа који се чује изазива одушевљење свакога ко се појави на вратима просторије. Слави се Ханука. Пали се прва свећица, по обичају карактеристичном за овај јеврејски празник светлости и слободе. Паљење укупно осам свећица симболизује осам дана и ноћи горења уља у Храму после победе Макабејаца. Четврта свећица се пали на дан наступа Баруховаца. Својим песмама хор ће улепшати празничну атмосферу, радосну и веселу која осликава Хануку. Припрема се подужи репертоар, од песама на хебрејском, до популарних мелодија добро познатих цртаних филмова. То је вече у духу јеврејског празника и културе, посвећено свима који славе, и одраслима и деци.

Један од чланова хора у ходнику весело певуши стихове песама отварајући врата, јер је тачно проценио време паузе. У тих двадесет минута колико је трајао њихов одмор, свашта се могло начути, видети и сазнати.

Млади, средовечни, па и стари људи убрзо су испунили просторију. Вероватно њихов предстојећи наступ захтева строгу припрему, па им пробе трају више од два сата.

Диригент хора Стефан Зекић, упечатљив момак високог стаса, труди се да темељно припреми своје чланове за наступе.

Између певања и вежбања следи пауза на којој настаје општи жамор. Овај хор не зна за старосне границе када су у питању заједничка дружења. И они млађи, а и старији своје слободно време проводе на сличан начин.

– Они су као једно племе, где год да су, увек су заједно и у свему максимално уживају, уз осмех нам прича један од радника у општини.

Спој потпуне озбиљности, али и спонтаности тог тренутка даје посебну чар, јер је труд и рад неодвојив од оптимистичког духа који повезује све чланове. Диван је осећај присуствовати овоме, посебно ко воли тај звук. Подсетили би га да најлепшу музику стварају они који је из срца износе.

– Овај хор је за мене један вид забаве. После напорног дана певање ме одведе у један други свет, свет лепе музике и драгих људи. На пробе долазим да се опустим и дружим, често наступамо, путујемо и као аматерски хор имамо дивна искуства, задовољно одаје своје утиске једна чланица.

Сваке године се организује неко ново путовање или нови концерт. Овог лета Грчка је била земља домаћин међународног хорског такмичења духовне музике на којем су освојили треће место и Бањалука у оквиру манифестације поводом Дана Израела и јеврејске културе. Из сваког места покупе најлепше успомене, најлепше тренутке који се памте.

За Хануку се традиционално спремају сваке године у децембру. Овај пут наступају у јеврејској општини када се обележава и годишњица Макаби клуба и оснивање Макаби савеза. Спрема се химна, спрема се празнична атмосфера.

На репертоару хора налазе се репрезентативна дела музичке литературе јеврејских и српских композитора, сва значајнија дела класичног хорског репертоара свих стилова и епоха као и дела савремених аутора. Спој класичне, духовне, етно музике, па и мелодија из познатих  анимираних филмова као “ Принц Египта“ или “ Краљ лавова“ истиче разноврстан репертоар који се изводи на концертима, такмичењима и фестивалима. Традиционално сваке године у септембру одржавају концерт поводом Европског дана јеврејске културе на Коларцу.

Од године оснивања до данас, хор је одржао бројне концерте и учествовао на многим такмичењима. У наредном периоду биће почасни гости многих догађаја. Осећај задовољства након слушања хора траје дуго.