LICEULICE- нада за најугроженије

У улици Светозара Марковића 42а налази се организација „Liceulice“ која пружа директну подршку маргинализованим групама са циљем њихове економске, културне и социјалне укључености. Програм се реализује кроз више активности од којих су најзначајније издавање магазина „Liceulice“ и његова дистрибуција уз помоћ продаваца који су управо социјално угрожене и маргинализоване особе. Међутим, сам опстанак магазина је данас доведен је у питање.

„Liceulice“ је настало 2010. године као пројекат неколико организација појединаца са идејом примене концепта уличних новина у Србији. Карактеристика свих уличних новина је да их продају припадници маргинализованих група. Половина прихода припада продавцима, док се друга половина улаже у психосоцијалне програме који су њима намењени. С обзиром да су у питању некомерцијални медији, највећи проблем са којим се суочавају је финансирање.

– „Liceulice“ функционише по принципу фонда, дакле, од прикупљања индивидуалних и корпоративних донација, такође пишемо пројекте, јављамо се на различите приватне и јавне фондове којих је све мање и мање. Некима можда изгледа да неометано функционишемo свих ових шест година, то није тачно, ми смо и раније бивали у неким кризама, ал толико у каквој смо били пре месец дана, говори нам Николета Косовац, координаторка организације „Liceulice“.

Као независна организација, однедавно je суочена са озбиљним проблемима опстанка нашавши се на кораку од гашења. Будући да је неколико очекиваних финансијских извора отказало и да нису добијена средства на конкурсу које је Министарство културе расписало, организација се нашла у незавидној ситуацији без финансијских средстава за штампање новог броја.

Захваљујући ангажованој солидарности грађана и неколицине фирми скупљено је довољно новца за још једно издавање броја магазина.

– Треба направити једну широку кампању у оквиру подршке магазину која се звала „Подршка је важна“ и заиста су нам се људи јавили са невероватним порукама, донацијама, куповали су наше мајице, претплаћивали се, говори нам Бојан Марјановић, уредник магазина Лицеулице, додајући да је јако важно споменути и корпоративну подршку од стране неколико фирми које су својим донацијама помогли да се ишчупају из кризе што не значи да су ту кризу превазишли у потпуности.

Захваљујући кампањи под називом „Подршка је важна“ угроженим особама којима је неометан рад у организацији од виталног значаја омогућено је још месец дана посла и прихода. Мирко, Илија и Божа само су неки који ће продавањем још једног броја успети себи да обезбеде неопходна средства за живот. Гашење програма за њих би значило потенцијалну немогућност наласка новог посла, а самим тим би допринело дубљем маргинализовању и додатном отежавању животних околности.

– Кад би се угасило, ја не бих могао да радим ниједан други посао. Можда бих и нашао, ал било би то теже за друге људе који су са посебним потребама, они који су другачији од свих осталих. Тако се њима нуди прилика да се не осећају одбачени од друштва, искрено нам прича Мирко, један од продаваца.

Будућност је неизвесна, како за програм, тако и за продавце магазина. Као фонд за подршку најугроженијих, веома је важно да хумани програми попут овог постигну неопходну стабилност на коју се они који од њих највише зависе могу ослонити.

Зато апел грађанима и донаторима је увек актуелан. Потребна је само солидарност друштва да организација „Liceulice“ настави са проактивизмом и омогућавањем бољег живота онима којима је то највише потребно.