Јадиковке над заборављеном културом

Неки од горућих проблема друштва свакако јесу како култура одумире и губи јој се траг пред масом просечности, необразованом и некултивисаном већином, како је култура прогутана јер је одавно заборављен систем вредности уместо да нас је подсетила на најлепшу уметност, квалитетну музику и пристојно понашање.
Kултура je увелико изгубила смисао или чак више не постоји, али ако дубље зађемо у стварност која нас окружује, наилазимо на једну нову, ону популарну, нарастајућу и будућу. Данас говоримо о трендовима.
Питање је да ли је капитализам појео културу или је култура туђом вољом стала на пут напретку и просперитету једног друштва. Чињеница је да се у њу најмање улаже, а и када се осети који прилив новца више, све мање је потребна, јер се данас инвестира у све што није култура, здравство, просвета.
Ако се осврнемо на медијски простор, питаћемо се колико култура данас заузима место у медијима и да ли нас је забавни програм потпуно отупео и изобличену и обезглављену културу сместио под утицај естраде, забаве и света славних. Одговор би био и сувише очигледан, јер листајући странице већине дневних листова, мењајући канале, брзо схватамо који лист је најчитанији, а који канал најгледанији. Као да нам је у крви да завиримо у туђе животе и изнова се хранимо спектакуларним мудролијама ријалити звезда иако смо већ одавно сити. Као да нам је у генима да пречесто јадикујемо, оплакујемо и жалимо за бољим временом, а уствари, и даље смо гладни жуте штампе, горућих проблема на Фарми, духовитих парова у истоименом шоу програму.
Данас се модерни дух данашњице испољава у ријалити програмима који су постали незаобилазан формат на домаћим телевизијама. Популарно је завирити у туђе животе и бавити се другима што само говори о назадовању друштва. Од ријалити програма се може бежати, али не и сакрити. Учесници сумњивог морала који њима парадирају могу само заглупљивати народ и допринети да заборави на културу и систем вредности. Модерна култура данас промовише инстант звезде, двадесетчетворочасовно посматрање нечијег свакодневног живота пред камерама, бесумично гласање за те исте звезде да победе у ријалити програму.
Данас смо са старлетама, пијаним славним личностима и пропалим политичарима отишли предалеко. Ријалити се увукао у сваку пору просечног домаћинства у Србији. Чињеница је да је форма ријалити програма легитимна, али проблем настаје услед нестручности уредничког тела. Начин на који се овакав програм презентује је погубан за читаву популацију. Морална и вредносна начела се бацају у запећак, а циљ оваквог пласирања информација јесте што већа гледаност и зарада. Што је жеђ за зарадом већа, квалитет ријалитија опада.
Али ми смо навикнути на то, свакодневно смо изложени медијској манипулацији и жртве смо све јадније стварности.
Народ жели да гледа оно што му се сервира и оно што је центар медијске пажње.
Многи се питају шта је следеће што може подићи гледаност, а самим тим и профит телевизијских канала. Како год, оваква култура код нас опстаје, већина аудиторијума свесно или несвесно пристаје на најприземније понижавање људи.
И зашто да јадикујемо над заборављеном културом кад је сами такву производимо. Част изузецима, нисмо сви исти, али овде истичемо ипак већину, масу изнад индивидуе против које се не може. И стиче се утисак да светлије будућности нема, ми одавно стојимо у месту и задовољавамо се примитивном и просечним.
Јадно је друштво у којем старлете филозофирају, а филозофи ћуте. То изгледа као недостижни идеал јер се помно прате најприземније изјаве опскурних ријалити звезда, а филозофи као и да не постоје.