Музика као стил живота

Музика поседује моћ да покрене људе. Да их насмеје, растужи, учини да се понашају, мисле и облаче на одређени начин. Још су антички филозофи сматрали да су музика и музичко образовање једни од најјачих оружја на свету, јер ритам и мелодија продиру до дна душе. Иако је за многе музика вид разоноде и опуштања, за неке је она и стил живота.

     Сваки временски период је са собом носио другачији музички правац. Људи који су се проналазили у одређеној врсти музике, трудили су се да копирају стил и понашање својих музичких идола. Тако је дошло до појаве разноврсних стилова које су диктирали музички трендови. Светом су владали рокери, хипици, металци, панкери, хипхопери и денсери, сваки са собом носећи обележја тренутно актуелног музичког правца. Како музика утиче на данашњу омладину објашњава психолог Катарина Паф:

    „Одувек су музички идоли били важни у животима младих и служили су као узор за учење по моделу, које се сматра једним од најмоћнијих учења. Начин живота неке музичке звезде, њени успеси и неуспеси су служили као средство идентификације. У данашње време, како су вредности мало померене, чини ми се да млади, у тим својим музичким узорима траже оправдање за неке своје лоше изборе у животу.

      Копирање стила и понашања музичких идола већина омладине посматра као показивање подршке одређеном музичком правцу. Трагајући за личним идентитетом, већина младих се окреће врсти музике која им највише одговара. То често доводи до тога да се стил који промовишу певач или група прихвата као сопствени.

     „Готик је, заједно са сценом и музиком, једна врста филозофије која мени одговара и у којој сам се пронашла. Готик у ствари значи да самим тим што стално носимо црну одећу величамо живот и његове вредности. Овим стилом ћу наставити да живим, јер сматрам да је ово један диван начин живота.“ Јована Митровић, готичарка

     Неки музику виде као неизоставан чинилац забаве и доброг расположења, док је неки виде као вид релаксације после напорног дана на послу. Али постоје људи којима је музика обликовала читав живот.

    „Музиком се бавим, аматерски, још од петог разреда основне школе, а професионално од средње школе, тако да је она утицала на мој целокупни психички развој. Самим тим што си етикетиран као музичар, људи те посматрају другачије. Ти ниси онај стандардни дечко из насеља који јури за лоптом. Увек си некако тајанствен, мистериозан.“ Игор Деспотовић, гитариста

    Фридрих Ниче је рекао да је живот без музике грешка. Чувени фронтмен групе Битлс, Џон Ленон, једанпут је изјавио да нам је музика потребнија од ваздуха који дишемо. Изрека каже „сто људи- сто ћуди“, али једно је ипак свима заједничко: уживање у музици.