Музеј хлеба поново ради

После две године пандемије, Музеј хлеба у Пећинцима, поново је отворен за посетиоце. Јединствен комплекс настао је као резултат сакупљачко-истраживачког рада сликара Слободана Јеремића Јеремије који се темом: „Oбредни хлеб“ бави више деценија.

Пут зрна пшенице на јединственом je месту – у Пећинцима. На више од хиљаду квадратних метара музејског простора изложено је око две хиљаде експоната у етнографској, археолошкој и ликовној збирци.

Да би га основао, сликар Јеремија, посетио је више од 700 села, којима је даровао слике, а заузврат добијао старе предмете, записивао обичаје и рецепте, данас на увид млађем нараштају.

„Могу да виде три циклуса којима се ја бавим – земље, хлеба и неба. Могу да разјасне себи како се од њиве, зрна жита, дође до хлеба, хране. Увек сам чуо у молитви, ‘Хлеб наш насушни дај нам данас’, па сам се запитао зашто ли га помињемо свакога дана“, наводи Слободан Јеремић Јеремија, сликар и оснивач Музеја хлеба.

Интересантно је да се у Музеју хлеба пред посетиоцима могу покренути старе машине.

Вршалица стара два века стигла је у Пећинце из књажевачког краја, а да би се покренула било је потребно шест људи.

Један од најстаријих експоната је и жрвањ, камен за млевење пшеничног зрна, стар осам векова. Ту су и оруђа за обраду земље, посуде за чување жита, збирка предмета за мешење и печење хлеба и чак 96 различитих врста обредних хлебова.

Због епидемије короне, експонати су посетиоце чекали више од две године.

„За мене, моју кћерку и супругу који овде радимо свакодневно није било паузе, него смо успели за то време да завршавамо оно што сам ја некада започињао. Тако да се сада враћамо у оно пређашње стање“, додаје сликар.