Мундијалска еуфорија

Мундијалска еуфорија

 

Светско првенство у фудбалу које је почело 14. јуна поставило је љубитељима овог спорта нов темпо живота. Тако су све навике и обавезе оних који прате Мундијал подређене временским зонама у Русији јер се утакмице играју наредних месец дана у 11 градова ове простране државе. Међу 32 најбоље селекције на планети је и Србија, те су Срби месецима нестрпљиво ишчекивали почетак највећег фудбалског спектакла. Као својеврсна најава Светског првенства у фудбалу представљен је Панинијев албум са сличицама. Многи уживају у попуњавању албума скоро једнако као у игрању или гледању фудбала. Међутим, чини се да би од ове године ова општенародна забава могла да се претвори у снажан ударац на буџет страствених сакупљача, посебно млађе популације.
Панинијев албум је са сваким новим Мундијалом доживљавао промене, па је са порастом броја сличица расла и цена, а квалитет опадао. Сваке четврте године паковање од 5 сличица кошта минимум 20 динара више, да би ове године достигло цену од 80 динара. Простом рачуницом долази се до закључка да је цена једне сличице 16 динара, тако да би страствене колекционаре овај „луксузан“ хоби коштао нешто мање од 11.000 динара. Ова цена би важила уколико би се албум попунио из прве, што је практично немогуће. Закључак је да неко ко жели да комплетира албум који има скоро 700 празних поља мора да издвоји око 15.000 динара. Полидор, дистрибутер сличица за Србију, као оправдање за пораст цене наводи да у многим земљама Западне Европе ово задовољство кошта чак дупло више у односу на претходни Мундијал, што намеће тврдњу да је код нас тај пораст ипак „симболичан“.
Да ли ће цена бити оно што ће многе одвратити од сакупљања или ће она само смањити дозу еуфорије и уживања? Можда је решење то што се сваког дана на Теразијама, испред хотела Москва, традиционално од 2010. године одржава размена дупликата. Интересантно је да сакупљање и размена сличица повезује љубитеље свих генерација, од 7 до 77 година.
Доказ да мундијалска грозница влада у целом свету је и дигитални албум Панини 2018 који је уз помоћ напредне технологије ова компанија успела да креира. Ова иновација највероватније неће заживети међу страственим колекционарима, чак ни међу онима који не могу да издвоје половину просечне плате за куповину сличица. Разлог је једноставан, дигитални албум никада не може заменити онај чаробан осећај отварања кесица, лепљења, листања албума и размене дупликата, као и упознавање са другим сакупљачима. Упркос негодовању због „непријатног изненађења“ које је донео овогодишњи Мундијал једно је сигурно – све је пролазно, Панини албум бележи своје трајање!

Милица Ђурђевић