Мистерија звана Ртањ

Aуторка: Маша КЕЦОЈЕВИЋ

Ртањ, планина која представља једну од најомиљенијих планинарских дестинација у Србији, привлачи пажњу како почетника тако и искусних планинара. Међутим, управо о овој планини, већ деценијама круже разне приче, а неки научници покушавају да докажу да је некада била и пирамида.

rtanj 23

Планина Ртањ припада Kарпатским планинама, природни је феномен крашког рељефа смештен у Источној Србији. Највиши врх Шиљак пружа невероватан поглед, са кога се кад је ведро виде Авала, Дунав, Kопаоник, Стара Планина, Видин са делом Бугарске. Уколико волите природу, а уз то сте и спортски тип, један дан планинарења по овој планини пружиће вам засигурно незаборавно искуство. Од почетка априла па до краја октобра пењање до врха Шиљак организују поред планинарских удружења и појединци. У зимским месецима због оштрих климатских услова врх посећују само озбиљнији планинари.
Kао полазну тачку ове авантуре можете да изаберете насеље Ртањ, смештено на јужној страни, у којем се налази и сам планинарски дом, одакле већина планинарских удружења започиње своје туре. Ово истоимено насеље основала је чувена породица Минх, која је почетком двадесетог века постала власник рудних поља у околини Ртња.

Успон до Шиљка траје између три до пет сати, а зависи од ваше кондиције и саме физичке спремности. Половином стазе која води до врха иде се шумом, успон је константан, а немојте се изненадити ни ако вас из неког жбуна изненади нека необична животињска врста, јер је ова планина врло богата флором и фауном. Стазе су лепо и видно обележене, најлакша је она са јужне стране, те уколико сте се први пут упутили на ову планину њу бих вам и препоручила. За успон на ову планину неопходна је планинарска опрема, стога фармерке и градске ципеле никако нису одговарајућа опрема.

Доласком на врх наилазите на разрушену капелу, коју је пре више деценија подигла Грета Минх, у част покојног супруга Јулиуса Минха, тадашњег власника рудника на Ртњу. Ова некада капелица данас је рушевина зато што су је деведесетих година прошлог века срушили вандали, верујући да се у њој налази скривено благо. После тога у још неколико наврата трагачи за златом динамитом су разрушили ову капелу, а годинама уназад најављује се и њена обнова.

Kружи прича да изнад овог врха надлећу светлеће кугле, а велики број уфолога који је посетио ову планину тврди да је Ртањ у ствари „База ванземаљаца“. Постоји доста очевидаца који су видели ватрене лопте изнад Ртња, а и на националним телевизијама приказане су емисије о авионима који нестају изнад Ртња, пилоти имају утисак да је лет трајао нормално, а они су нестајали са радара на читава два сата. Све ово објашњава мистичност ове планине и привлачи пажњу како планинара тако и других људи да је посете.planinariНа врху Шиљак направите паузу, уживајте у несвакидашње

м погледу и направите по коју слику. Врх ове планине је без извора, а с обзиром да нема ниједног извора ни на стазама, немојте себи дозволити грешку и измучити се услед жеђи. Ртањ је планина на којој време уме да буде доста променљиво, често дува јак ветар, уме да буде магловито, неретки су и удари грома, па понесите гардеробу у складу са тим.

Планинари обично користе време на Шиљку за дружење и одмор, а потом крећу у спуст који вас може заварати да је лакши од самог успона.
Спуст у просеку траје краће, јужном страном се углавном спуштају искуснији планинари након што су се попели неком тежом стазом. Приликом спуштања пазите на неконтролисано клизање на јачем нагибу низ лишће и грање, јер лако долази до извртања зглоба. Адекватна обућа је веома битна, не требају вам искуства шлајфовања градским патикама по блату.

Немојте очекивати да буде лако, уморићете се вероватно, али ћете врло брзо схватити жашто је умор једна од ствари коју сви планинари воле на планинарењу. Било да сте обични планинари, љубитељи природе или авантуристи у потрази за неидентификованим летећим објектима, Ртањ је дестинација коју не бисте требали да пропустите. А што се ванземаљаца тиче, можда баш ви будете ти који ће их срести!