КРАЉ ЛЕДА У ПЕНЗИЈИ ?

Изненада, пре завршетка Зимских олимпијских игара у Сочију, краљ леда опростио се од својих симпатизера и рекао збогом уметничком клизању. Али, како је више пута најављивао да ће клизаљке окачити о клин, његови обожаваоци му не верују и надају се да ће га гледати и на ЗОИ у Пјонгјангу 2018.

pljusc  Jевгениј Пљушченко, рођен је 3. новембра 1982. године у Солнечнију (СССР). Почео је да клиза од своје четврте године. Био је велики таленат, брзо је напредовао и већ са 15 година појавио се на Светском првенству у Минеаполису, где је освојио бронзану медаљу. Током своје каријере, неколико пута је био првак Русије, а седам пута првак Европе, три пута светски и два пута олимпијски шампион. Пљушченко је познат по својим комбинацијама 4,2,3 и 4,3,3, а посебно по тзв. Билмановој спирали коју ретко који мушки клизач може да изведе. Обожаваоци га неретко називају краљем леда.

plj

На Зимским олимпијским играма у Сочију ове године, Пљушченко је освојио злато у екипној конкуренцији и, поред Јулије Липницке, био најзаслужнији за победу руског тима.spoirala

Непосредно пред почетак Олимпијских игара у Сочију, Пљушченко је најавио повлачење, а то је званично учинио још пре завршетка овог турнира. Наиме, после освојеног екипног злата, овај тридесетдвогодишњи клизач, због повреде леђа није наступио у појединачној конкуренцији где је био главни фаворит за златну медаљу, што је изазвало шок и неверицу у Русији. Пљушченко је био вољан да наступи у том финалу, тренирао је колико је могао, али је повреда ипак била јача од жеље, због чега се овај руски шампион на емотиван начин извинио и опростио од руског аудиторијума, као и од љубитеља уметничког клизања широм света.

Да је Пљушченко клизао са великим успехом, сведоче и његови резултати. На Олимпијадама је освојио две златне медаље (Торино 2006. и Сочи 2014.), као и две сребрне (Солт Лејк Сити 2002. и Ванкувер 2010.). Са Светских првенстава има пет медаља, од тога три златне и по једну сребрну и бронзану, а са шампионата Европе је сакупио десет одличја (седам златних и три сребрне медаље).

jevg

 

  Шампион и на леду и на бини

На такмичењу за песму Евровизије 2008. у Београду, руски представник Дима Билан је са нумером Believe (Веруј) остварио победу, а Јевгениј Пљушченко је био задужен за улепшавање кореографије. Наиме, он је на клизаљкама и на симулираном леду на подијуму клизао у ритму ове песме и показао умеће свог “заната” и изван званичних спортских такмичења.

11plushenko CA1-articleInline Jевгениј Пљушченко (десно) на Еуросонгу у Београду

 

 Пљушченко је до сада неколико пута најављивао повлачење и сваки пут би демантовао самог себе. Први пут је то урадио 2006. после освајања златне медаље на ЗОИ у Торину због проблема са повредама. Ипак, убрзо се вратио клизању, да би после Игара у Ванкуверу 2010. био одлучан у намери да напусти клизање. Међутим, пошто се следећа Олимпијада одржава у његовој домовини (овогодишња Олимпијада у Сочију 2014.), одлучио је да наступи још само тада и да клизању дефинитивно каже збогом. Међутим, почеле су да круже гласине како је спреман да се подвргне разним операцијама како би поново могао да клиза. Уколико настави традицију, није искључено да ћемо га видети и на следећим ЗОИ у Пјонгјангу 2018. године, али како сам Пљушченко каже, тако нешто у овом тренутку делује и више него нереално.