Корона тешко пада и деци ометеној у развоју

Ауторка: Николина Николић

Лазар има 13 година и нестрпљиво ишчекује готово сваки дан када се, руку под руку, са мамом упути у Дневни боравак за децу и младе са сметњама у равоју. Ово је његово омиљено место, јер је то јединствена установа отвореног типа у Суботишту, у општини Пећинци, која окупља десетине младих са различитим дијагнозама. Боравак ради већ десет година и одолео је многим изазовима. Како корона утиче на особе са сметњама у развоју и како млади подносе епидемију за Журналист, разговарали смо са Наташом Бандом, физиотерапеутом у овој установи.

Kако корона вирус утиче на особе са сметњама у развоју у вашем боравку?

Kод наших корисника највећи проблем су њихове примарне дигијагнозе и лекови које они користе за спречавање епи напада, за смирење, за притисак… Имали смо кориснике који су без већих компликација изашли из борбе са корона вирусом, а имали смо и оне који су се дуже опорављали.

Да ли корисници, због њиховог стања, довољно схватају и разумеју шта представља корона вирус?

Наша деца и одрасли не разумеју у потпуности колика је то опасност по њих и друге. Али поштују мере, носе маске, редовно дезинфикују руке и простор у ком се налазе. Они више примећују како се понашају њихови родитељи и старатељи и тако се и они понашају. Ако се њихови родитељи плаше и они се плаше. За оне који су то просто прихватили као неминовност лакше се боре и прихватају све мере заштите.

Да ли сте имали кориснике који су били заражени корона вирусом?

Јесмо. Углавном су сви имали лакшу клиничку слику. Свима је било страшно то што нису долазили у боравак, али су добро поднели карантин.

Намеравају ли да се вакцинишу?

То првенствено зависи од њихових родитеља и старатеља јер 90 посто наших корисника је лишено пословног права. Значи старатељи доносе одлуке уместо њих. Неки желе, а неки не желе. Неки неће моћи да се вакцинишу, без обзира на њихове жеље, јер њихово стање то не дозвољава. Већина користи јаке лекове, има епи нападе и још низ потешкоћа, тако да су препоруке лекара да се што боље штите али да не примају вакцину.

Да ли су неки можда већ примили вакцину?

За сада само један корисник. Он је лако ментално ометен, нема редовну терапију због свог стања и добро је поднео вакцину. За пар дана ће бити позван на ревакцинацију.

Да ли су ваши корисници били узнемирени док су на снази биле пооштрене мере?

Јако им је тешко падало то што нису долазили једно време. Недостајала су им дружења, креативне радионице и запослени на које више гледају као на пријатеље, учитеље и саветнике.