Коњушница – рај за београдске хедонисте

image2

 

Сваком туристи један од првих утисака при доласку у нашу престоницу, свакако је култура седења у безбројним кафићима и баровима по граду. Од испијања јутарње кафе и читања новина у миру, до преподневне трач-партије са пријатељицом, поподневног пића са пословним партнером, па до вечерњег вина или коктела уз добро друштво… У Београду не постоји погрешно време за седење у кафићу, па самим тим ретки су локали у којима постоји доба дана када посла нема.То је разлог зашто се пред угоститељима налази изазов да се њихов локал разликује од других и да понуди нешто потпуно другачије Београђанима.

 

image1Док се спуштате Дорћолом низ улицу Кнегиње Љубице, одмах на углу са Господар Јевремовом, можда ћете приметити стару кућу, руиниране фасаде и трулих ролетни. Ова кућа изграђена је давне 1886. године и била је свадбени поклон Јулки Лазаревић од њеног оца, управника вароши Живојина Блазнавца. Живојин је био рођак Миливоја Петровића Блазнавца, наводног ванбрачног сина Милоша Обреновића, који ће касније постати први српски генерал, а потом и председник владе. С обзиром да је овај објекат један од ретких изграђених у 19. веку  који није под заштитом државе, претила му је тужна судбина. На срећу, ово није прича о неефикасности надлежних институција нити пропадању културних добара. Напротив, ова кућа постала је доказ како неколицина појединаца може да удахне живот у давно заборављена здања.

image9

Ако наставите мало ниже улицом Кнегиње Љубице, сигурно је да нећете промашити весело шаренило капије са десне стране. У некадашњој башти и коњушници поменуте куће, јуна 2011. године отворена је кафе-галерија „Блазнавац“. Уколико улазите лети, чућете жамор увек пуне баште која прима око стотинак гостију. Гости су распоређени по зидићима на којима су шарени јастуци или на дрвеним столицама и старим писаћим машинама, такозваним „Сингерицама“ које у башти служе уместо столова. Зидови су шарени, у веселим бојама, а занимљиви предмети попут великог слона или „пимповане“ кочије амбијент чине додатно аутентичним. Оно што је посетиоцима најзанимљивије свакако је чињеница да сваки пут кад дођу откривају нешто ново у локалу.

 

Уколико временски услови не дозвољавају седење у башти, унутрашњост локала пружа подједнако занимљиво искуство за госте. Велики број уметничких дела попут рамова, скулптура и слика чине да се гости осећају као да су у другачијем свету. 1471411 irafa

 

Славко Петровић, један од троје власника, архитекта је задужен за ентеријер објекта. Како каже, није га радио уз пројекат нити је имао идеју како ће на крају изгледати. Он пореди стварање „Блазнавца“ са сликањем апстрактне слике, знао је да хоће да буде шарено и весело, али је на крају само оставио целу поставку да живи и мења се. Славко Петровић није једини који је радио дизајн, већ је имао помоћ неколико уметника, што је омогућило да ентеријером не преовладава један, већ мешавина неколико различитих стилова. 

 

image5Шта је најупечатљивији део „Блазнавца“? Да ли су скулптуре животиња попут жирафе која каже „Од кад пијем ракије, грло ме не боли“? Или намештај, неки старији од шездесет година које су власници доносили из својих кућа, како би удахнули „кућну“ атмосферу? По речима Славка Петровића, заштитни знак кафића су бркови, кроз локал представљени на различите начине.

10886298 10204585620257209 1633319272 o

 

Неки гости воле да попију јутарњу кафу у веселом амбијенту баште „Блазнавца“, док други више уживају увече уз коктел или ракију уз музику различитих ДЈ-ева. Каква год да су очекивања, јасно је да „Блазнавац“ нуди аутентично искуство које не може да се пореди са много локала.

 

Са једне стране, он је јединствен као концепт кафе-галерије, где је посетиоцима омогућено да купе и понесу кући свако уметничко дело које се налази у локалу. Међутим, само време проведено међу толико оригиналних уметничких дела подиже само искуство испијања кафе на други ниво.

 

 

1471394 blaznavac

Ипак, оно што „Блазнавац“ чини најпосебнијим свакако је историјска позадина здања и личности по којој носи име. У сваком менију посебно место заузима прича о кући и њеној дугој и променљивој судбини. Поред тога, гости могу прочитати и контроверзну биографију Миливоја Петровића Блазнавца. Завереник, ађутант, градоначелник, генерал, вођа првог државног удара – само су неки од делова његове фасцинантне биографије. Магични спој модерног и старог, уметности и историје, пропасти и узбудљивог рађања чине ово место правом градском оазом

10884338 10204585624697320 12193310 o 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уметници чија су дела изложена у кафе-галерији „Блазнавац“