Инкубатор младих српских предузетника

image1Милан Јерковић, студент Електротехничког факултета, одувек је имао велику страст према видео- игрицама. Баш то је била варница која је запалила његов предузетнички дух који га је, заједно са Петром Кордом и Александром Вратоњић Глигоријевић, нагнао да закуца на врата ИЦТ Хаба, бизнис инкубатора за технолошко предузетништво у Научно-технолошком парку Звездара. Данас су ова тројица младих људи станари овог Хаба, где раде на свом првом стартап пројекту, Thoril – Connecting game makers.

hub2

„Ово није потпуно револуционарна идеја. Freelance сајтови постоје, али ниједан није фокусиран на развој видео игара. Индустрија игара вреди преко 100 милијарди долара годишње, али је специфична. Када имаш идеју за игрицу то не може један човек да уради, већ је неопходно пронаћи једну особу за звук, другу за графику, трећу за девелопмент, а наш циљ је да направимо платформу где би цео тим могао да се оформи на једном месту,“ објашњава Милан, док седи у пространом амбијенту ИЦТ Хаба, где је њихова идеја први пут оживела.

hub3Милан је само један од многих станара ИЦТ Хаба, највеће старт-aп инвестиције у Србији, чији је циљ да помогне технолошке предузетнике да успешно развију свој производ и омогуће прелазак у фазу финансирања и изласка на тржиште. Млади људи у овом ведром и модерном простору имају пуну менторску, техничку и инфраструктурну подршку да своје идеје претворе у успешан бизнис. Званично је отворен 4. новембра 2014. године и може да прими до 50 корисника, а у плану је и проширење постојећих капацитета.

 

hub4

Поред Милана, неки од тренутних станара су и Горан, Стефан и Младен који раде на wеб и мобилној апликацији „Freezzer“ која ће корисницима омогућити да закажу термине у фризерским и козметичким салонима, Рада и Андреа које раде на развоју „Smile in Belgrade, агенције која се бави денталним туризмом где се свим страним посетиоцима нуде стоматолошке услуге у Београду, „Adrenalyn mapp“, апликација која ће екстремним спортистима олакшати потрагу за идеалним местима за вожњу, L@bLogistic“, који функционише као „eBay“ за превоз робе и још многи други.

 

hub5

„Велики број корисника улази у Хaб са једном идејом пројекта, па уз помоћ нашег тиме често увиде да то није најизводљивије решење,“ објашњава Сандра Нешић, сарадница на програму, која се у ИЦТ Хабу бави организационим и координационим активностимаОна је уједно и доцент на Факултету за економију, финансије и админстрацију – ФЕФА, али рад у ИЦТ Хабу за њу је потпуно другачији изазов. „Поента и јесте да корисници уз помоћ координатора, ментора и предавача схвате да ли је њихова идеја најподеснија за тржиште и да не губе године на њеном развијању, већ ако треба промене идеју и крену са радом на неком новом пројекту.

 

hub6Сваки почетак је тежак, а разочАрење праћено првим неуспесима главни је разлог зашто многи предузетници одустају рано од својих идеја. Идеја бизнис инкубатора и јесте да младе предузетнике охрабри и подржи на трновитом почетку. За сада остаје да се надамо да ће ИЦТ Хаб наставити са успешним радом и да ће његов развој пратити и развој индустрије информационих и комуникационих технологија у нашој земљи.