Кавос – грчка Ибица

 

Кавос – место на крајњем југу грчког острва Крф за које кажу да је синоним за добар провод и идеално место за младе, дружељубиве људе жељне забаве и излазака. Некада познато као мало рибарско место, а данас је асоцијација на ноћне изласке и добар провод. Његови најчешћи гости су Британци и Срби, па је тако скоро све подређено њима.

До Кавоса се може доћи авионом, јер постоји аеродром у обижњем граду Крф, као и једночасовном вожњом трајектом од пристаништа под називом „Игуменица“. Вожња трајектом додатно употпуњује доживљај самог Кавоса и острва Крф, те се његове природне лепоте могу саглетати већ са брода.

Кавос је мало место, које не изгледа баш толико импресивно као како се може замислити у глави читајући туристичке проспекте. На први поглед личи на мексичке сиромашне махале, а ноћу може заличити на њујoршке четврти где се окупљају људи сумњивог морала. Такав утисак се највише стиче због британских туриста, који се понашају раскалашно и бахато, а вероватноћа да нису под дејством алкохола или неких опијата готово да не постоји.

Преко дана улице Кавоса су скоро празне, а град делује пусто због тога што највише локала овог малог места чине ноћни клубови, који са радом почињу тек у вечерњим часовима. Поред клубова, највише има продавница, ресторана и можда не толико уобичајено – амбуланти. Иако у први мах делује чудно, након само једног ноћног изласка постане вам јасно због чега је то тако. Док ходате „ужареним“ асфалтом уских улица Кавоса, где се са обе стране налазе низови ресторана и продавница, непрестано вас пресрећу непознати људи нудећи вам специјалне понуде. Најчешће су то промотери ресторана, који ће вас уочити било да сте на плажи или у продавници. Они прилазе људима прилично нападно, али то вам врло брзо постане нормално.

Да на овом острву Срби имају посебан третман види се при првом сусрету, јер многи ресторани имају посебан мени са српским специјалитетима, постоје места са попустима специјално за Србе, док неки клубови пуштају балканску музику, тако да се лако можете осетити као у својој домовни. Иако кажу да је однос Грка према Србима једнако срдачан готово у у целој Грчкој, верује се да је на острву Крф однос још ближи због острва Видо, које се налази недалеко од града Крфа, на коме се налази чувена Плава гробница, где су сахрањени српски војници током Првог светског рата.

Иако се у ресторанима могу наћи позната српска јела, лепши је дожљивај јести чувене грчке специјалитете док гледате у лепоте њихове земље. Један од њих је свакако гирос, који се може наћи на сваком кораку. Можете изабрати пилећи или свињски, уз прегршт прилога, од којих је неизоставна грчка „тазики“ салата. Срдачност грчких угоститеља врло је приметна, као и њихово слабо познавање енглеског језика. Али њихово „тенк ју вери мац“ толико симпатично и топло звучи, да просто не можете да им узмете за зло.

Кавос није место где можете наћи луксузне смештаје и хотеле са пет и више звездица као у осталим грчким летовалиштима, те је акценат на добром друштву и атмосфери коју сами направите.

На Кавосу постоји само једна плажа коју чак ни домаћини не препоручују. Међутим, није толико лоша. Често је полу-празна, јер туристи обично иду на уређене плаже у оближњим местима за које постоје организовани превоз. Али и та „дивља“ плажа има своје чари. За оближње плаже мора да се устане у одређено време како би се стиглло на превоз, који има унапред одређену сатницу. Путовање до најближе плаже је пола сата, а до најдаље чак два сата. Боравак на плажи је такође испланиран, те је неопходно придржавање распореда. Док се на плажу на самом Кавосу може отићи кад желите исто тако и да останете колико вам прија. Понека алга, неравномерно распоређен песак у плићаку или неки „залутали“ чеп, не могу вам толико покварити утисак , колико вам може донети осећај слободе. Иако и остале плаже на острву заиста завређују пажњу и вреди обићи.

Највећи адут Кавоса би требало да буду ноћи изласци, али у стварности то није тако. Чак и највећи љубитељи ноћних излзака су се враћали разочарани, а и они са мањим стандардима нису били превише задовољни. Клубови су углавном мали и налазе се један до другог низ целу улицу. А како је велики број клубова отворен, више људи има на улицама, него у самим клубовима, те ако сте само „случајни пролазник“, можете сведочити разним сценама, које често нису баш пријатне и нису нешто што се виђа сваки дан. То је један од главних разлога зашто Кавос није за старије људе и породична путовања, али баш та необична и несвакидашња атмосфера може бити нешто што привлачи нове туристе из године у годину.