„ЈУ група – тренутак сна“

На 51. Фесту премијерно је приказан филм о најдуговечнијој југословенској рок групи под називом „ЈУ група – тренутак сна“ редитеља Дарка Лунгулова.

У овај јединствен филм, сниман седам година, стало је 80 година живота, 60 и нешто година свирања рокенрола, 50 и нешто година „ЈУ групе“ и 45 година једне бивше земље.

Kоришћен је и архивски материјал као и до сада невиђени Супер 8 филмови.

Идеја за филм се родила када се Лунгулову музичар Никола Чутурило Чутура похвалио како ће, заједно са Цанетом, Kојом и Точком, да учествује на концерту поводом 45 година постојања ЈУ групе.

„Замисао је била само да снимим тај концерт, али, када сам погледао материјал, увидео сам да је то дубља, шира прича о породици, музици, нама, о бившој држави и ономе свему кроз шта смо пролазили… Наставио сам да их пратим на концертима, али нисам ни сањао да ће то путовање трајати преко седам година“, рекао је Лунгулов.

За разлику од уобичајених музичких документарних филмова, ово је и изненађујуће интиман поглед на то шта значи бити заједно у бенду, остати заједно, борити се и изборити и шта значи бити део историје.

У филму учествују Жика, Драги, Раде и Петар Јелић, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић – Жуле, Пеца Поповић, Раша Ђелмаш и други. Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић.