Jапан пронашао нових седам хиљада острва

Јапан је обавио детаљно мапирање своје територије и открио да има 7.000 острва више него што се до сада знало.

Дигитално мапирање које је спровела Геодетска управа Јапана недавно је установило да постоји 14.125 острва на јапанској територији, што је више него двоструко више од цифре од 6.852 која је у званичној употреби од извештаја јапанске обалске страже из 1987.

Међутим, како наглашавају из Управе, нова цифра сведочи о напретку технологије геодетских истраживања и детаљније израде мапа које се користе за пребројавање – али није промењена укупна површина територије која припада Јапану. Напоменуто је да, иако не постоји међународни споразум о томе како шта се сматра за острво, коришћен је исти критеријум величине као и у претходном истраживању пре 35 година.

То је подразумевало пребројавање свих природних копнених површина са обимом од најмање 100 метара.

Острва око Јапана тема су више територијалних спорова које ова држава има са суседима.

Проблем јужних Курилских острва које Јапан назива Северним територијама, је спор који траје још од Другог светског рата када су ову територију заузеле совјетске трупе, а данас су део територије Русије.

Јапан такође каже да има историјска права на ненасељена острва Сенкаку у Источном кинеском мору, којима тренутно управља, али је Кина више пута оспорила ту тврдњу.

Поред тога, Јапан и Јужна Кореја се више од 70 година споре око суверенитета групе острва које у Сеулу називају Докдо, а у Токију Такешима у Јапанском мору, које је пак за Корејце, Источно море.