„Свака млада особа, чак и у Србији уколико има довољно ентузијазма може да постигне оно што је зацртала“

Да ли је могуће бити успешан,а притом и млад човек у Србији? Многи ће одмахнути главом одговарајући на ово питање, међутим Лука Петровић је доказ да је и те како могуће. Двадесет трогодишњи Београђанин, дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства говорио је о успеху своје софтверске апликације „NowTrendingBot“ и начину на који постиже сјајне резултате у ИТ сектору.

Ваша апликација „NowTrendingBot“ проглашена је за другу најинтересантнију апликацију у месецу марту од стране немачког часописа „Шпигл“. Како се Ви осећате поводом тога?

„Осећам се веома испуњено пре свега, због тога што ми је овај пројекат унео веру да свака млада особа, па чак и у Србији, која је решена да направи било шта, уз добро образовање и добру подршку може то да уради“.

Чиме се конкретно бави Ваша апликација, шта доноси ново и шта заправо представља појам бота у ИТ сектору?

„Апликација „NowTrendingBot“ је замишљена да сакупља тренутно популарне теме, чланке и видео снимке са интернета и да их на веома елегантан и ефикасан начин представи корисницима. Бот је нова врста интернет апликација која најлакше може да се опише као софтверски управљени налог на некој од чет платформи као што су Вибер, Воцап или Телеграм са својствима вештачке интелигенције“.

Управо захвалјујући овој апликацији дошли сте до сарадње са успешном сингапурском фирмом Рекорд ТВ, шта Вам је ова сарадња донела и каква је будућност Ваше апликације?

„За једну младу особу у Србији – бићу искрен уопште нисам очекивао овакву врсту сарадње са било ким. Међутим, природа конкурса је била јавна, а расписали су га браћа Дуров на Телеграм платформи. Оснивач рекорд ТВ фирме из Сингапур Карлос Фернандез, који је проглашен за најбољег младог предузетника у Азији за 2009. годину, је пронашао ову апликацију и сматра је веома потенцијалном за развој и евентуалну монетизацију у будћности. Тренутно радимо на напреднијој верзији ове апликације која ће се звати Блејз и веома брзо ће бити доступна овога пута на Фејсбук платформи“.

Са 23 године диплимирали сте на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, запослени сте у струци, притом сте и добитник стипендије „Доситеја“ за мастерс студије. Како тако млада особа све то постиже и који је рецепт за то?

„Вратићу се на почетак овог интервјуа, воља је неопходна за све и тврдим да у било којој струци и било којој земљи , чак и овде свака млада особа која има довољно ентузијазма може да постигне оно што је зацртала., наравно уз мало среће. Рад је ствар која може да надмаши сваки таленат и тиме се ја водим у својој младој каријери. Једног дана као послодавац бих више ценио особе које су спремне да надокнаде своје недостатке, него оне особе које верују да ће својим талентом надмашити неку другу особу која напорно ради.“

Све је већа експанзија разних ИТ академија и курсева које за веома кратак временски период обећавају огромно знање из Ваше области. Како Ви коментаришете то?

„Чињеница је да знање које пружају новостворене фирме у виду приватних факултета и курсева вероватно нису највишег квалитета. Међутим, у Србији је број софтверских инжeњера у дефициту, тако да веома могу да разумем ову потребу. Такође, мислим да је веома неправедно од почетка омаловажавати људе који су завршили академије и курсеве тог типа јер веома често баш ти људи буду они који највише раде и најбоље се покажу у фирмама широм Србије“.

Које су способности неопходне у овом послу и шта Ви поручујете будућим нараштајима који желе да се баве овим послом?

„Бити добар у послу је једна апстрактна ствар, али ако то дефинишемо са испуњавањем циљева, сигуран сам да најбитније ствари у ИТ сектору нису оне за које би људи сматрали на први поглед да јесу. Неке од тих су на пример природне науке, математика или само програмирање, познавање алгоритама и структуре података – оне јесу веома битни али марљивост, вредност,спремност на учење нових знања, нових технологија и поготово односа са другим људима – то су ствари које бих ја ставио на прво место, а затим би долазиле ствари које сам малопре навео“.