„Новчани износ ми није битан, сама победа има неупоредиво већи значај“

Један од оних чије време тек долази, момак који за себе каже да је Миљаковчанин са пребивалиштем у Жаркову, оснивач реп састава СЛОМАлександар Марковић познатији публици као Цоа Муфљуз је победник овогодишњег такмичења „Freestyle MC Battle of Tuzla”.

Како сте доживели целокупан догађај у Тузли и колико Вам значи победа?

„Ово ми је био први наступ ван наше земље, из тог разлога имао сам малу дозу треме што се тиче самог одласка тамо – друга земља, други народ. Међутим када сам дошао схватио сам да су Босанци веома гостопримљиви и стварно су нас лепо дочекали. Када је реч о награди, триста евра као триста евра свакако да значи у овој беди која нас окружује, али новац ми није овде био битан, сама победа односно прво место има много већи значај за мене. Сва та уложена енергија последњих неколико година, одлажење на разна друга такмичења се исплатила. Пре овога сам освајао друга, трећа места, али никад баш прво и ето овде први одлазак у иностранство и прва победа – стварно ми пуно значи и подстиче ме да наставим да радим даље. Још једном бих истакао да је целокупан догађај био одличан“.

Шта мислите да је било пресудно да освојите епитет најбољег на овогодишњем бетлу?

„На самом почетку није баш кренуло најбоље, у првој рунди сам се борио са Аротом који јебио домаћин и он ме је избацио. Ја сам се могу вам рећи мало „сморио“ и рекао сам себи дошао си чак до Тузле да бих испао у првој рунди. Искрено није ми било свеједно. Међутим, чујем ја да постоји шанса да се вратим у такмичење уколико победим Oку из блока и ето победим њега и наставим такмичење. У полуфиналу сам се поново сусрео са Аротом, али овога пута сам га ја победио и у финалу сам добио Спинозу из Хрватске. Оно што мислим да је пресудило да победим, је тај мали фактор среће, извукао сам се и буквално вратио из мртвих. Истакао бих још да су сви фиристајлери стварно били квалитетни“.

Како се постаје добар фристајлер и на који начин сте се спремали за такмичење?

„Сваки МС мора да има добар фристајл ако снима песме, ако уопште жели да се бави репом –мада према мом мишљењу израз бавити се репом није исправан, али нека буде. Фристајл је јако битан јер из њега креће то писање текстова. Мени се фристајл стално вртео у глави, цела средња школа, то је био фристајл у аутобусу, док гледам кроз прозор, у глави, стално и једноставно рима на риму је сама долазила и вокабулар се временом проширио. Вежба је најважнија и поред талента, неопходно је да уколико неко жели да се бави овим мора доста да вежба, било наглас или у себи, мора да се посвети томе. Посвећеност је јако битан фактор.

Како коментаришете целокупну реп сцену и каква јој је будућност?

„Тренутно реп видим као малу тачкицу, а хип хоп, бум беп,, андерграунд, прави реп је тачкица која је можда већ и заборављена, али доста њих данас на сцени се труди да то опстане. Нажалост све се доста комерцијализовало, људи су се комерцијализовали. Само се гледа то материјално ту су спотови, кола и разна друга чуда, а има толико људи на хип хоп сцени који раде реп и који више говоре од свих тих људи са ловом и причају о много битнијим стварима, а нису толико испраћени. Ипак будућност хип хоп сцене је добра јер има пуно амбициозних младих људи који могу да стварају квалитетан садржај. Враћају се и неки старији репери који су мало паузирали и сад опет снимају. Они су били моји велики узори ток сам био клинац и сада ћу са њима заједно радити неке ствари и зато мислим да хип хоп сцена у будућности може да опстане, али и публика мора да осети енергију.

Да ли СЛОМ ради на нечему новом и шта публика може да очекује од вас у наредном периоду?

„Имамо два, три пројекта која су у изради, сада мало пливамо кроз жанрове видимо да смо добри у другим жанровима не само у андерграунду, али то нам је темењ целе приче и на томе ћемо остати до краја. То што одрадимо са стране по неки треп то је чисто што ето нас воза, не због публике или неке зараде, лажне која чак не постоји. Изаћи ће још доста спотова, доста новог репа, биће и наступа. Лето је пред нама“…