И туристи у свемиру

Илон Маск, оснивач, директор и главни дизајнер компаније „Спејс екс“, такође саоснивач „Тесла моторса“ и „Пејпала“, сматра да постоји могућност да се у свемир путује туристички. Након те објаве неколико заинтересованих је уплатило депозит за путовање како би били први људи-туристи у свемиру. Међутим, за такво путовање неопходна је припрема, као и много физичких тестова; потребно је бити здрав попут астронаута.

Тренутно је депозит толико велики да га себи могу приуштити само веома богати људи. Све је још у зачетку, а ако мислите да ће и кад буду кренули на пут, то бити луксузан одмор, варате се. Путовање није тако удобно, а сам пут је толико ризичан да је фокус на безбедности путника, а не на удобности. У сваком случају, све оно што ће видети први туристи сигурно би сваког од нас оставило без даха. Није све у луксузу, већ и у авантури и доживљају лепоте свемира.

Компаније већ разматрају и развијају могућност изградње првог хотела у свемиру, што ће уследити када се реши проблем јефтинијег превоза. Руска компанија „Orbital Technology“ планира изградњу малог хотела у коме би било места за седам гостију и који би кружио око Земље, а циљ им је изградња „Лунарне колоније“ за дуже боравке са више туристичких садржаја.

Како преноси Fox Business, туристичка путовања на 50 миља изнад земље неће бити јефтина, а колико је за сада познато заинтересовани путници ће за карту морати да издвоје чак 250.000 долара.