Хардкор празник Медбола у Кватеру

Медбол, Диз Натс, Јор Димајз и Нести одржали су концерт за памћење у препуном новосадском клубу Qуартер. Непрестане шутке, сингалонгс, крауд сурфинг, стејџ дајвинг, преко 600 људи из свих крајева и сјајни наступи показали су да је хардкор сцена и даље жива у Србији.

Концерт је почео мало после 20 часова, када је на бину изашао белгијско-немачки Нести. Квартер је већ био поприлично испуњен за њихов други наступ у Србији, али се већина држала подаље од бине, док се неколико највернијих фанова нашло у првом реду. Један момак успео је да прескочи ограду и дође до бине у сред наступа, обезбеђење га је шчепало, али му је фронтмен бенда припомогао да се ослободи грмајлија и попне на бину. Заједно су отпевали једну песму, а обезбеђење је онда успело да га врати у публику.

Ограда је била можда и једини минус целог концерта, јер свако ко посећује хардкор концерте зна да је једна од њихових најбитнијих одлика непосредан контакт публике и бенда, константно пентрање на бину и скакање са исте. Ипак, ограда је донекле била разумљива због силног озвучења и опреме која је би због своје гломазности и позиције лако била оштећења да није било ограде.

После доброг наступа Нестија, на сцену су се попели момци из Јор Димајз. Британци, који су по први и последњи пут у Србији као бенд, јер им је ово уједно и опроштајна турнеја, направили су сјајну свирку, а атмосфера у првим редовима већ се захуктавала. А фронтмен Ед МекРеј није могао да одоли, па се двапут затрчао и са бине скочио у публику, док је последњу песму “Д кидс ви јуз ту би“ отпевао на раменима највернијих фанова.

Аустралијанци Диз Натс од старта су направили праву журку у публици, а шутки и крауд сурфинга је било на све стране. Остварили су сјајну интеракцију са публиком још од прве песме “Шот афтер шот“, а ређали су се хитови “Стеј чру“, “Ват ви ит“, “ДТД“ и други. Неколико момака је успело да се провуче поред обезбеђења и залети се у публику, мада је при једном покушају то умало пошло по злу. Наиме, обезбеђење је повукло и оборило једног дечка када је покушао да скочи у публику, а Диз Натс су на кратко прекинули са свирком. Певач ЏејЏеј Питерс рекао им је да га пусте, помогао му да се врати на бину, а бенд му је затим направио мали инструментални увод у скок, док им се он одужио једним салтом у ваздуху, дочекан право у руке раздрагане масе. Лудило је настављено, људи су већ до тада имали више довољно виђеног за новац који су дали за карте, а бенд је као последњу освирао песму “Хасл“, коју је публика сама одабрала. Аустралијанци су се одлично показали на дебију пред српском публиком и за очекивати је да их поново видимо.

Преко пола сата се чекало на Медбол, а најнестрпљивији у публици пели су се на ограду и повели ’навијање’, дозивајучи бенд. А када су се легендарни Њујорчани појавили, као да је све изван Квартера стало. Фреди је од почетка концерта скако по бини и сваки час комуницирао с публиком. Ређали су се хитови “Смел оф Бејкон“, “Сет ит Оф“, “Фор Мај Енемиез“, “Ит’с Мај Лајф“, “Ол ор натинг“, “Хевн Хел“ и многи други. Тешко је било ’похватати’ шта су све и свирали поред праве луднице у публици. Преко сто људи у константној шутци, био је и вол оф дет, који је сам бенд иницирао. Људи су на све стране летели једни преко других, а цео Квартер се тресао. Ако сте се једном нашли у том вртлогу хаоса, тешко је било побећи из истог, а свака част онима који су успели да ту издрже читав концерт. Фреди је у неколико наврата позвао на поштовање и нове и старе хардкор школе и прекиду размирица између истих, поздравио је бендове који су са њима на турнеји, а и сам се пожалио на ограду за коју је рекао да му не дозвољава да се довољно приближи публици, којој се захвалио, јер одржава овај андерграунд покрет живим. Као посластицу за крај, објавио је да ће Мedboл после “ЕНТЕР Д ЊУ БРИД“ турнеје ући у студио и снимити нови албум, који се може очекивати у току године.

Ово је био један од најбољих и најпосећенијих хардкор концерата у последњих неколико година у Србији, који буди веру у то да је могуће довести овако велике турнеје и имена и у нашу земљу. Све похвале организаторима на поштовању сатнице и сјајној организацији, а нама остаје да се надамо да ћемо бити редовна станица хардкор имена који буду долазили у овај део Европе, а по свему виђеном, имамо и зашто.